Gazlarda Kinetik Teori Ne Demektir?
Gazlarda Kinetik Teori, Kinetik Teori, Kinetik-Moleküler Teori veya Çarpışma Teorisi olarak da bilinen bu teori, gazların basınç, hacim ve sıcaklık özelliklerini bir takım hareketlere bağlı olarak açıklamaktadır. Bu teoriye göre gazların yaptıkları basınç, hareket eden moleküller arası çarpışmadan kaynaklanmaktadır. Ama Isaac Newton, bu basıncın moleküller arası statik itmeden kaynaklandığını belirtmişti.
Gazlarda Kinetik Teori Kabulleri Nelerdir?
Bir gazın içinde bulunduğu kabın duvarlarına uygulanan basınç, gaz moleküllerinin duvarlara çarpmasıyla oluşur. Bu bir İdeal Gaz modelidir ve bunu bu şekilde varsaymak için bir takım kabuller yapılmıştır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1 – Gazların içinde her yöne rastgele hareket eden tanecikler vardır. Bu tanecikler soy gazlarda atom, diğer gazlarda ise moleküldür.
2 – Bir gaz, içinde bulunduğu kabı tamamen doldurur. Birden fazla gaz aynı kaba konulduğunda kabın her tarafına homojen olacak şekilde dağılır. Bunun sonucu olarak da şu durum ortaya çıkıyor: bir gazın hacmi içinde bulunduğu kabın hacmine eşittir.
3 – Gaz molekülleri arasında büyük boşluklar olduğu için bu moleküllerin gerçek hacimleri, gazın hacminin yanında ihmal edilir.
4 – Gaz molekülleri arasında büyük boşluklar olduğu için gazlar kolaylıkla sıkıştırılabilir. Örnek olarak Oksijen gazının %99.6’sı boşluktur.
5 – Hem gaz molekülleri arasında hemde gaz molekülleri ve kabın iç yüzeyi arasında her hangi bir çekim kuvveti yoktur.
6 – Gaz taneciklerinin hem kendi aralarında hemde kabın iç yüzeyi ile yaptığı çarpışmalar tamamen esnektir.
7 – Gaz taneciklerinin hem kendi aralarında hemde kabın iç yüzeyi ile yaptığı çarpışmalar sırasında taneciklerden birisi enerji kaybederken diğeri enerji kazanmaktadır. Ama toplam enerji asla değişmez.
8 – Sıcaklık arttıkça gaz taneciklerinin hızları da artmaktadır.
9 – Tanecikler sürekli olarak çarpıştıkları için hızları ve bunun sonucu olarak da kinetik enerjileri sürekli olarak değişmektedir. Bu nedenle gaz taneciklerinin ortalama hızları veya ortalama kinetik enerjilerinden söz edilir.
10 – Aynı sıcaklıktaki bütün gazların ortalama kinetik enerjileri eşittir.
11 – Bir kaptaki gazın basıncını artırmak için kaptaki gaz taneciği sayısını artırmak gerekir. Örnek olarak bir bisikletin lastiğinin basıncını artırmak için lastiğe hava basmak.
12 – Sıcaklık arttıkça gazların kinetik enerjileri de artar.
13 – Daha hafif moleküller, daha ağır moleküllere oranla daha hızlı hareket ederler.