Fosgen Nedir Kimyasal Özellikleri, Kullanımı ve Zararları Nelerdir
Fosgen Nedir Kimyasal Özellikleri, Kullanımı ve Zararları Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Üretimi ve Kullanımı
Fosgen Nedir Kimyasal Özellikleri, Kullanımı ve Zararları Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Fosgen; Kimyasal savaşlarda kullanılmış olan en korkunç silâhlarından biridir. Boğucu gazlar sınıfındandır. İlk defa 21 şubat 1916’da Fransızlar tarafından Almanlar’a karşı, 19 mayıs 1916’da da Almanlar tarafından Fransızlar’a karşı kullanıldı. Soğuk, rutubetli ve yağmurlu havalarda etkisi yoktur. Fosgen “ışıkta meydana gelen” demektir. Karbon monoksit (CO) ile klor (Cl) dan ışıkta meydana gelir. Formülü COCl2, kaynama noktası +8° dir. Soğukta sıvı, normal sıcaklıkta gaz halindedir. Küflü kuru ot kokuludur. Su ile derhal birleşerek karbondioksit (CO2) ve hidroklorik asit (HCl) haline geçer. Bu özelliğinden dolayı rutubetli havalarda sis halinde görülür, insanlara daha az zararlı hale gelir. Çünkü hidroklorik asit (HCl), boğucu olmakla beraber, zehirli değildir, akciğer hücreleri içine geçemez. Gaz halinde fosgen ise akciğer hücreleri içine geçerek orada hidroklorik asit haline gelir, hücreleri parçalar.
Kimya alanına ait Fosgen Nedir Kimyasal Özellikleri, Kullanımı ve Zararları Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Endüstriyel olarak fosgen, saflaştırılmış karbon monoksit ve klor gazının bir katalizör görevi gören gözenekli aktif karbon yatağından geçirilmesiyle üretilir: Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…