Kategoriler
Kimya

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Fisyon; atom çekirdeklerinin parçalanması olayıdır. Çekirdek bölünmesi olarak da adlandırılan bu olay, bir çekirdeğin başka taneciklerle bombardımanı sonucunda oluşabildiği gibi, bir çekirdeğin kendi kendine bölünmesiyle de oluşabilir. Bu tür fisyon olayına “kendiliğinden fisyon” adı verilir. Fisyon olayı ilk kez 1934’te, İtalyan kökenli fizikçi Enrico Fermi tarafından (1901-1955) uranyum (Z=92)’un nötronlarla bombardımanı sırasında gözlendi, ancak olay sonunda çıkan ve birer beta ışını yayınlayıcısı olan yeni çekirdekler, Fermi ve öteki fizikçiler tarafından uranyum ötesi çekirdekler olarak değerlendirildi. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı

Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Nükleer Fisyon 1938’de Alman fizikçileri Otto Hahn (1879-1969) ile Fritz Strassmann, iréne Curie (1897-1956) ve arkadaşlarının çalışmalarından da yararlanarak, olay sonunda oluşan yeni çekirdeklerden birinin orta ağırlıktaki baryum (Z=56) elementine ait olduğunu ortaya koydular. Buna göre olay sonunda baryumdan başka, atom numarası Z=36 olan başka bir çekirdeğin daha oluşması gerekiyordu. Bu çekirdek 1939’da Alman fizikçileri Lise Meitner (1878-1969) ve Otto Rudolf Frisch tarafından bulunarak uranyum çekirdeklerinin, nötronlarla bombardımanı sonunda, orta ağırlıkta iki çekirdeğe bölündüğü saptandı.

Kimya alanına ait Fisyon Tepkimesi Nedir Fisyon Olayının Örnekler İle Anlatımı konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Olayda ortaya çıkan ikinci çekirdek, kripton (Kr, Z=36) elementine aittir. Meitner ve Frisch bu olaya daha sonra “fisyon” adını verdiler, Iréne ve Frédéric Joliot Curie, her bir uranyum çekirdeğinin fisyonu sırasında iki ya da daha çok sayıda nötronun yayınlandığını da ortaya koydular. Nükleer Fisyon Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi