Ebru Sanatındaki Bilim Boyaların Suda Yüzüp Kağıda Yapışmasındaki Sır
Ebru Sanatındaki Bilim Boyaların Suda Yüzüp Kağıda Yapışmasındaki Sır başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Deneyerek Öğrenelim;
Ebru Sanatındaki Bilim Boyaların Suda Yüzüp Kağıda Yapışmasındaki Sır başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Ebru, sıvı bir yüzeyde yüzen renklerin, mermer bir desen oluşturmak için kağıda aktarıldığı sanatsal bir yöntemdir. Koyu bir sıvı kullanılır. Bu yöntemde sıvının koyulaştırılması gerekir çünkü kullanılan renkler su bazlıdır ve aksi takdirde yüzmezler. Renklerin yüzmesini ve daha da iyi yayılmasını sağlamak için, yüzey aktif maddelerle karıştırılır. Sıvının üstünde oluşan desen ise kağıda aktarılır. Bu eski sanat tekniği aslında çok fazla bilim içeriyor! Renkler sudan daha az yoğun olduğu için yüzer. Renklerin su ile karışmaması da önemlidir. Bir sıvının diğeriyle karışıp karışmayacağı, onların bireysel moleküler yapılarına bağlıdır. Bir sıvıyı oluşturan moleküller polar veya nonpolar olabilir. Basit bir bilimsel kural, polar maddelerin polar sıvılarda çözündüğünü ve polar olmayan maddelerin polar olmayan sıvılarda çözündüğünü söyler. Su kutuplu yani polardır, yağ polar değildir, bu yüzden karışmazlar. Su ve yağın karışmaması üzerine daha fazla bilgi
Kimya alanına ait Ebru Sanatındaki Bilim Boyaların Suda Yüzüp Kağıda Yapışmasındaki Sır konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Suda çözünen maddelere hidrofilik (hidrofobik olmayan) denir. Yayılma davranışlarını etkilemek için renklere yüzey aktif maddeler eklenir. Bu özel moleküller bunu yapabilirler çünkü iki uçları vardır: biri hidrofilik, diğeri hidrofobik. Yüzey aktif cisimlerinin bu özelliği maddelerin daha iyi yayılmasına izin verir, çünkü suyun yüzey gerilimini azaltır, bu da su moleküllerinin yüzeyde bir arada tutmalarından kaynaklanır, çünkü birbirlerini hafifçe çekerler – suyun yüzeyindeki havadan daha fazla. Örneğin; Ebru sanatındaki bilimi kullanarak su olmadan tıraş köpüğü ve gıda boyası kullanarak kağıt üzerine farklı bir ebru versiyonunu yapabilirsiniz. Kulağa farklı geliyor ama aynı kavramlar geçerli. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…