Difüzyon Nedir Difüzyon Nasıl Gerçekleşir Hızına Etki Eden Faktörler
Difüzyon Nedir Difüzyon Nasıl Gerçekleşir Hızına Etki Eden Faktörler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
DİFÜZYON (YAYINMA) OLAYI
Difüzyon Nedir Difüzyon Nasıl Gerçekleşir Hızına Etki Eden Faktörler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Farklı yoğunlukta iki ayrı fazda bulunan iki madde moleküllerinin birbiri içine yayılması olayına Difüzyon (Yayınma) denir. Difüzyonun özelliklerine, enerji veya enzim harcanmaması, cansız ve canlı ortamlarda görülebilmesi, denge sağlanana kadar devam etmesi sayılabilir. Difüzyon olayı, MOLEKÜLLER HAREKET SAYESİNDE olduğu gibi, difüzyon hızı, yani farklı madde moleküllerinin birbirlerine dağılmaları çabukluğu, molekül hareketlerinin az veya çok oluşuna da bağlıdır. Bu molekül hareketlerinin çabukluğu ise molekül iriliği ve ağırlığı ile ilgilidir.
Kimya alanına ait Difüzyon Nedir Difüzyon Nasıl Gerçekleşir Hızına Etki Eden Faktörler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Erimeyen cisimlerle, su ile gerçek eriyikler yapmayan cisimler dışında diğer bütün sıvı ve eriyiklerde, gazlarda olduğu gibi, difüzyon meydana gelir. Bunlarda da difüzyon olayları genel olarak aynı kurallara dayanırlar. Yani sıvı ve eriyiklerde de difüzyon, yoğunluk farkının bulunduğu durumlarda moleküller hareket sayesinde olur. Su dolu bir bardak içinde potasyum permanganat billurunun erimesi ile meydana gelen mor renk, bardağı dolduran bütün su boyunca yayınır. Ancak bölgesel yoğunluk değişiklikleri sebebiyle rengi, billur etrafında koyu, billurdan uzaklaştıkça, açık olduğu görülür. Yoğunluk farkı kalktığında denge oluşur ve renk her yerde aynı koyulukta görülür. Bu deney de bize katının sıvıya difüzyonunu gösterir. Su dolu bir bardağın dibine bir damlalık vasıtasiyle boyanmış çok yoğun şeker eriyiğinden bir miktar konursa, bir müddet sonra bardağın dibindeki şeker eriyiğinin bardağı dolduran su içine tamamen difüzyon ettiği görülür. Bu da sıvının – sıvıya difüzyonuna dair bir örnektir. Aralarında yoğunluk farkı olan ve iki ayrı fazda bulunan maddelerin moleküller hareket sayesinde bulundukları hacmi doldurmaya çalışmaları sonucunu difüzyon oluşur. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…