Çözünme ve Erime Nedir?
Erime fiziksel bir olaydır ve katı bir maddenin aldığı ısının etkisiyle sıvı hale dönüşmesidir. Çözünme ise katı bir maddenin sıvı bir madde içinde gözle görülmeyecek kadar parçalarına ayrılmasıdır.
Erime ile Çözünme Arasındaki Fark
Erime ve çözünme günlük hayatta birbiri ile karıştırılan iki kavramdır ama tamamen ayrı şeylerdir. Erime olayı fiziksel bir olaydır ama çözünme olayı kimyasal bir olaydır. Bir madde ısı alarak hal değiştiriyorsa buna Erime denir. Örnek olarak buzun ısı alarak suya dönüşmesi. Böyle bir durumda “buz eridi” denir.
Kimyasal bir olay olan çözünme olayında ise en az farklı iki madde vardır ve yapılarında değişiklik olur. Çözünme olayında bir çözücü vardır birde çözülen vardır. Yani katı bir maddenin sıvı bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar homojen bir şekilde küçük parçalara ayrılması olayıdır. Örnek olarak şeker ve su maddelerini ele alalım. Eğer şekeri suyun içine atarsanız şeker suyun içinde çözünür. Buradaki su çözücü madde, şeker ise çözülen maddedir. Dolayısıyla buradaki olayda “şeker suda çözündü” ifadesi kullanılmalıdır.