Bakır Elementi ve Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgi (Bileşikleri, Kullanımı)
Bakır Elementi ve Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgi (Bileşikleri, Kullanımı) başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Bakırın Bulunuşu – Doğada Bakır
Bakır Elementi ve Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgi (Bileşikleri, Kullanımı) başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bakır; (Cu), kimyasal element; periyodik tablonun Ib grubunda yer alan, kırmızımsı renkte, ısıyı ve elektriği çok iyi ileten, son derece sünek bir metaldir. Doğada serbest metal halinde bulunan bakın ilk kez Neolitik Çağ insanları (İÖ 8000) taşın yerini alacak bir gereç olarak kullandılar. Bakır metalürjisi ise İÖ y. 4000 yıllarında Mısır’ da, ilk kez tavlama işlemleriyle doğdu; bunu daha sonralan bakır cevherinin ateş ve odun kömürüyle indirgenerek metal haline dönüştürülmesi izledi ve yaklaşık İÖ 3500’de metal halindeki bakır kalayla alaşımlanarak tunç (bronz) elde edildi. Kullandıkları bakırın hemen hepsini Kıbrıs’tan sağlayan Romalılar, bu metale aes Cyprium (Kıbrıs metali) adını vermişlerdi; önce cyprium biçiminde kısaltılan bu ad sonralan cuprum’a dönüştü ve kimyasal simgesini (Cu) verdi.
Kimya alanına ait Bakır Elementi ve Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgi (Bileşikleri, Kullanımı) konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Doğal bakır, yeryüzünün birçok yerinde bazaltlı lavların temel bileşeni olduğu gibi, bakır bileşiklerinden indirgenmiş metal halinde de bulunur. Kalkopirit, kalkozit, bornit, küprit, malakit ve azurit gibi çeşitli minerallerde birleşmiş halde bulunan bakıra, deniz yosunlarının küllerinde, çoğu deniz mercanlarında, insanların karaciğerinde, yumuşakçalara ve eklembacaklıların çoğunda rastlanır. Sıcakkanlı hayvanlarda kan proteini hemoglobinde bulunan demirin üstlendiği, dokulara oksijen taşıma görevini, soğukkanlı yumuşakçalar ile kabuklularda kan proteini olan hemosiyaninin bileşimindeki bakır yerine getirir. İnsanlarda da eser element halinde bulunan bakır, hemoglobin oluşumunda katalizör rolü oynar. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…