Azot Monoksit Hakkında Bilgi
Azot Monoksit Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Azot Monoksit Hakkında Bilgi
Azot Monoksit Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. azot monoksit (NO), azot ile oksijenin bileşiği olan renksiz, zehirli gaz. Azot ve oksijenin elektrik kıvılcımları ya da yüksek sıcaklık etkisiyle birleşmesinden oluşur; sanayide ise daha çok bakır ya da cıva üzerine şeyreltik nitrik asit uygulayarak elde edilir. İlk kez 1620’lerde Belçikalı bilim adamı Jan Baptist van Helmont tarafından elde edilmiş, ilk kez 1772’de bu gaza “azotlu hava” adım veren İngiliz kimyacı Joseph Priestley tarafından incelenmiştir. Azot monoksit -151,8 °C’de sıvılaşır, -163,6°C’de katılaşır; hem sıvı, hem katı durumdayken mavi renktedir. Suda hemen hemen hiç çözünmez; buna karşılık zayıf alkali nitelikteki sodyum sülfit çözeltisinde hızla çözünerek sodyum dinitrozosülfit [Na2(NO)2SC>3] bileşiğini oluşturur. Oksijenle hızla tepkimeye girerek azot dioksit (NO2) verir. Azot monoksit, tek sayıda elektron içermesine karşın kararlı olabilen birkaç bileşikten biridir. Bir elektron alarak ya da vererek NO” ya da NO+ iyonları oluşturur; bu iyonlar, karbon monoksit ile geçiş elementlerinin tepkimesiyle oluşan karbonillere oldukça benzeyen nitrozil bileşiklerinin yapısında yer alır.
Kimya alanına ait Azot Monoksit Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Sanayide hidroksilamin(*) üretiminde uygulanan temel yöntemlerden biri, azot mo-noksidin bir katalizör eşliğinde hidrojenle tepkimeye girmesine dayanır. Nitrik asit ile cıvanın azot monoksit veren tepkimesinden de, nitrik asik ve tuzlarının hacimsel çözümlemesinde yararlanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…