Atom Ağırlığı Nedir
Atom Ağırlığı Nedir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Atom Ağırlığının Ölçülmesi
Atom Ağırlığı Nedir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bir atom ortadaki bir çekirdekle elektronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar çok küçük olup çekirdeğin çevresinde bir yörünge üzerinde döner. Atomların birleşmesinde elektronlar en önemli rolü oynar. İki atom ancak dıştaki elektronları ortak kullanırsa ve bu elektronlar iki çekirdeğin çevresinde dönerse birleşebilir. Bu birleşmeden ortaya çıkan taneciğe molekül denir. Moleküller ikiden çok atomdan da meydana gelebilir. Sayfadaki şekil, karbon ve oksijen atomlarını gösteriyor, iki oksijen atomu dıştaki elektronlarını bir karbon atomuyla ortak kullanabilir. Sonuç, bir molekül karbondioksittir.
Kimya alanına ait Atom Ağırlığı Nedir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Atomlar birleşirken kendi özelliklerini tamamen kaybeder. Molekül kendini meydana getiren atomların hiç birine benzemez. Karbondioksidin oluşumunda iki oksijenle bir karbon atomu olaya girdiği için, bu molekülde ağırlıkça karbonun iki katı oksijen bulunacağı düşünülebilir. Ama bunda yanılırız. 44 gr. karbondioksidi ayrıştırırsak 32 gr. oksijen, 12 gr. karbon çıktığını görürüz. Çünkü bir karbon atomunun ağırlığı oksijenden daha azdır. Bir atomun ağırlığı çekirdeğinde toplanmıştır. En hafif atom olan hidrojenin çekirdeğinde proton denilen bir tanecik bulunur. Öbür atomların çekirdeklerinde proton ve nötronlar, yani birden fazla tanecik bulunur. Bunların ağırlıkları birbirine çok yakın, hatta eşittir. Protonlar pozitif yüklü, nötronlarsa yüksüz (nötür) dür. Bir oksijen atomunun çekirdeğinde 8 proton ve 8 nötron, yani 16 tanecik vardır. Oksijen atomu hidrojen atomundan 16 kere daha ağırdır. Atomların ağırlıkları gram ölçüsünden çok küçük olduğu için yeni bir sistem kullanılır. Bir protonun ağırlığını birim alırsak (tanecik) 16 taneciği olan oksijen atomunun ağırlığı 16’dır. Karbonda 12 tanecik olduğundan karbonun atom ağırlığı 12’dir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…