Kategoriler
Kimya

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Özellikleri

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Biraz bozunarak 190-192°C’de erir. Kuru durumdayken havada kararlıdır. Safsızlıkların varlığında ya da doğal ürünlerde hava ve ışık etkisiyle yükseltgenir. Optikçe aktiftik gösterir. Sulu çözeltisi kuvvetli asit özelliğindedir. Molekülünün yapısı halkalıdır. Askorbik asidin kimyasal yapısı monosakkaritlere benzer. Optikçe aktiflik bakımından L(+)- ve D(+)- askorbik asit olmak üzere iki izomeri vardır. Bundan L(+)- askorbik asit Vitamin C olarak adlandırılır. Askorbik asit yükseltgendiğinde iki hidrojen atomu yitirerek dehidroaskorbik asit yeniden askorbik aside indirgenir. Bunların herikisi de biyolojik açıdan etkindirler, bedende, dokularda ve sıvılarda bulunurlar. Dehidroaskorbik asit nötral ya da hafif bazik ortamda tersinir olmayan bir biçimde biyolojik açıdan etkin olmayan 2,3 diketogulonik aside dönüşür. D(+)- askorbik asidin biyolojik bakımdan etkinliği yoktur. Bir gram askorbik asit 3 ml suda, 30 ml alkolde, 100 ml gliserinde çözünür. Sıcak suda 45°C’de % 40.0 ve 100°C’de % 80.0 oranında çözünür. Eter, kloroform, benzen, petrol eteri, bitkisel ve hayvansal yağlarda çözünmez. Oldukça kuvvetli indirgen özellik gösterir ve birçok boyarmaddenin rengini giderir. Sulu çözeltileri havada oldukça hızlı bir biçimde yükseltgenir. Yükseltgenmeyi alkaliler, demir ve bakır hızlandırır. Buna karşılık kararlı metal tuzları oluşturur.

Kimya alanına ait Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir Askorbik Asit Özellikleri – Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Askorbik asit özellikle bazik ortamda hızla yükseltgendiğinden sebzelerin pişirilmeleri sırasında ortama sodyum hidrojen karbonat katılmamalıdır. Kesildikten sonra hava etkisinde kalan meyve ve sebzelerin normal renklerini bir süre korumaları askorbik asidin antioksidan (indirgen) etkisinden kaynaklanır. Askorbik asidin bulunuşu Vitamin C yetmezliği sonucu oluşan iskorbüt hastalığının nedenlerinin araştırılmasıyla başladı. 1720’de Kramer, hastalığı besinlerdeki bir madde eksikliğinden ileri geldiğini buldu. Bu konuda Holst ve Frölich özellikle yeşil sebze ve meyvelerin iskorbüt hastalığını önleyici etkilerini saptadı (1907). Daha sonra C. Funk hastalığa besinlerde bulunan bir faktörün eksikliğinin yol açtığını belirterek maddeye antiskorbütik vitamin adını verdi (1912). 1920’de Drummond, Vitamin C adını verdi. 1928’de Szent-György adrenal korteksinden indirgenen hekzuronik diye adlandırılan bir madde elde etti. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi