Asitler ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi
Asitler ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Asitler ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi
Asitler ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Asitler endüstrinin en önemli ilkel maddelerindendir. Bir ülkede üretilen asit, özellikle sülfürik asit, miktarı o ülkenin zenginliğinin ölçüsü kabul edilir. Örneğin İngiltere’de üretilen sülfürik asitin %35 kadarı gübre yapımında kullanılır. Gübreler arasında süper fosfat (monokalsiyum fosfat ve kalsiyum sülfat karışımı) ve amonyum sülfat sayılabilir. Sülfürik asit birçok kimyasal maddenin ve bu arada çeşitli endüstri dallarında geniş kullanma alanları bulan hidroklorik asitle metal sülfatların elde edilmesinde kullanılır. %15’i tekstil endüstrisinde, özellikle rayon (yapay ipek) yapılmasında, %10’u titanyum oksit gibi (yağlı boya yapılmasında kullanılan) çeşitli pigmentlerin elde edilmesinde harcanır. Sülfürik asitle petrol rafine edilir, kumaş boyaları, ilaçlar, patlayıcı maddeler ve plastikler elde edilir. Sülfürik asit bir inorganik asittir. Sadece inorganik ilkel maddelerden elde edilir. Diğer önemli inorganik asitler hidroklorik ve nitrik asitlerdir. Bu asitlerin hepsi, özellikle derişik (içine su konarak sulandırılmış) halde iken parçalayıcı ve tehlikeli maddelerdir. Dokundukları şeylerden çoğunu tahrip ederler.
Kimya alanına ait Asitler ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Derişik sülfürik asit, suyu şiddetle çeken bir maddedir. Bazı inorganik maddelerden, organik maddelerin çoğundan ve yapısında büyük miktarda su bulunan hücrelerden su çeker. Bu sırada büyük miktarda ısı salıverilir. Eğer derişik sülfürik asit deriye dokunursa çok acı veren yanıklar meydana getirir. Bu nedenle, derişik asitlerle uğraşanlar, önünde mikadan penceresi bulunan başlıklı özel elbiseler giyer ve kauçuk eldiven takarlar. Asitlerin hepsi tehlikeli değildir. Gerçekten hemen her canlı dokuda organik asitler bulunur. Portakal ve limonda (turunçgiller) sitrik, üzümde tartarik, ham elma ve armutta malik asit vardır. Sirke asetik asitin seyreltik eriyiğidir. Fakat sülfürik asit kadar olmasa bile derişik asetik asit yine tahrip edicidir. Kuzukulağı bitkisinin yapraklarında zehirli okzalik asit bulunur. Asetik asit, gerçi sülfürik asit kadar çok üretilmez ama, bazı endüstri dalları için çok önemlidir. Örnek olarak üstübeç adı verilen beyaz pigment (yağlı boya yapılır) asetik asit yardımıyle elde edilir. Üstübeç bazik kurşun karbonattır. Asetat ipeği asetik asitten yapılır. Bu asit ayrıca başka organik maddelerin sentezine de yarar. Asetat adı verilen çeşitli esterler asetik asitten elde edilir. Bunların bazıları esans, bazıları eritken olarak kullanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…