Asetik Asit Nedir Nasıl Elde Edilir, Özellikleri ve Kullanım Alanları
Asetik Asit Nedir Nasıl Elde Edilir, Özellikleri ve Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Seyreltik asetik asit eriyiği evlerimizin çoğunda bulunur. Sirke adı altında asetik asit, çeşitli yiyeceklere çeşni vermek ve bozulmaktan korumak için kullanılır. Bu çeşit kullanılış endüstri alanında kullanılan miktara oranla çok azdır. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Asetik Asit Nedir Nasıl Elde Edilir, Özellikleri ve Kullanım Alanları
Asetik Asit Nedir Nasıl Elde Edilir, Özellikleri ve Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Saf asetik asit renksiz bir sıvıdır. Soğutulunca buza benzeyen renksiz bir katı meydana gelir. Bu sebepten derişik asetik aside çoğunlukla buzlu asetik asit (buzlu sirke) denir. Sirkede %3 ilâ %9 asetik asit ve çeşitli yabancı maddeler bulunur. Bu maddeler sirkeye renk ve tat verirler. Malt sirkesi kahverengidir, oysa şaraptan yapılan sirke kırmızı veya amber rengindedir. Sirke düşük kaliteli şarabın veya malt suyunun içinde bulunan etil alkolün yükseltgenmesi (oksitlenmesi) ile elde edilir. Etil alkol eriyiği içinden hava geçirilir. Havada bulunan bir çeşit bakteri —mycoderma aceti ve myc-rococus aceti— yardımıyla oksijen alkolü oksitler, asetik asit oluşur. Bu reaksiyon fıçılarda kesikli olarak yürür. Fıçılar içinde oksitlenme bittikten sonra içinde bir parça sirke bırakılarak boşaltılır. Bırakılan kısımda yeteri kadar bakteri bulunur ve ikinci oksitlenmeyi başlatır. Endüstri için gerekli derişik asetik asit de yine oksitlenme yoluyla elde edilir. Bu sefer aset aldehit, havanın oksijeni tarafından, oksitlenir. Manganez asetat katalizör olarak kullanılır.
Kimya alanına ait Asetik Asit Nedir Nasıl Elde Edilir, Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. İçinde az miktarda asetik asit ve katalizör bulunan ve korozyona dayanıklı kaplardan büyük ölçüde havayla aset aldehit akımı geçirilir. Salıverilen ısıdan doğan sıcaklık soğutucu yardımıyla düşürülür. Devamlı olarak alınan ve saf olmayan asetik asit ayrımsal damıtmayla saflaştırılır. Değişmemiş olarak kalan aset aldehit tekrar oksitlenme kabına gönderilir. Yıllardan beri bu oksitlenme için gerekli aset aldehit değişik kaynaklardan sağlanmıştır. Elektrik enerjisinin ucuz olduğu yerlerde kok ve kireçten kalsiyum karbür, bundan da asetilen elde edilir. Asetilen katalizör karşısında suyla birleştirilir, aset aldehit oluşur. Eğer etil alkol ucuz olursa, işlemler daha kolay ve ucuz olduğu için, aset aldehit etil alkolün yükseltgenmesi (dehidrojenasyon) ile sağlanır. Ucuz etil alkol ise mayalanma yoluyla değil de petrolün kraking ürünlerinden (yanı etilenden) elde edilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…