Aromatik Bileşikler Nelerdir Özellikleri
Aromatik Bileşikler Nelerdir Özellikleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Aromatik bileşikler, organik kimyasal bileşiklerin, halkalı molekül yapıları ve oldukça değişik özellikleriyle alifatik bileşiklerden ayrılan çok geniş bir sınıfıdır. “Kokulu” anlamındaki aromatik terimi ilk kez 1860’a doğru, kömür katranından ayrılan ve keskin kokularıyla öbür hidrokarbonlardan ayırt edilen bir grup hidrokarbon için kullanılmıştır. Gerçekten de, örneğin karanfil, tarçın, anason, vanilya gibi baharatların uçucu yağlarından elde edilebilen aromatik bileşiklerin hepsinin kendine özgü, hoş bir kokusu vardır. 1861’de Avusturyalı kimyacı Joseph Loschmidt, pek çok aromatik bileşiğin formülünün benzen molekülündeki bir ya da birkaç hidrojenin yerine başka atom ya da atom gruplarının geçmesiyle türetilebileceğini gözlemledi. Daha sonra, aromatik terimi bu ilk anlamını yitirdi ve kimyacılar için, yapısal olarak benzenden türemiş herhangi bir bileşik anlamını kazandı. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Benzen türevi aromatik bileşikler.
Aromatik Bileşikler Nelerdir Özellikleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bugün kimyada aromatiklik kavramı, özellikle, bu tür bileşiklerin elektron yapılarından ileri gelen düşük tepkime eğilimini belirtir. Gerçekten de, iki ayrı türden ortaklaşım bağıyla (kovalans bağı) birbirine bağlanmış karbon atomlarının oluşturduğu bir ya da daha fazla sayıda düzlemsel halkadan oluşan aromatik bileşikler, doymamış yapıda olmalarına karşın, kolaylıkla tepkimeye girmezler; örneğin kolayca yükseltgenmez ve katılma tepkimelerinden çok ornatma tepkimelerine yönelirler. 1930’larda aromatiklik kavramının kapsamı büyük ölçüde genişletilmiştir. Giderek, benzen türevi aromatik bileşiklerin yanı sıra, benzen dışı aromatik bileşikler de tanımlanmıştır. Çok kalabalık ve sanayi açısından çok daha önemli olan bu sınıfın dışında kalan aromatik bileşiklerde ise. Bir ya da birkaç karbon atomunun yerini başka elementlerin (özellikle azot) atomları alır. Aromatik halkadaki her atom, iki yanındaki iki atomla birer elektron çiftini bölüşür (ortaklaşım bağı); bu elektron çiftlerinden her biri, birbirine komşu iki karbon atomu arasındaki bölgede ve iki karbon çekirdeği arasından çizilecek bir eksene göre bakışımlı olan bir yörünge üstünde yerleşerek bir (sigma)bağı oluşturur.
Kimya alanına ait Aromatik Bileşikler Nelerdir Özellikleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Ayrıca, o bağları gibi doğrudan doğruya iki komşu çekirdek arasında yer almaz. İki karbon ile bu karbonlara bağlı atomların oluşturduğu molekül düzleminin hemen altında ve hemen üstündeki bir yörüngeye yerleşmiş elektron çiftlerinin oluşturduğu Π(pi) bağları bulunur. Bu Π bağları (ya da ti elektronları) herhangi bir atom çiftine değil, halkanın tümüne aittir. Aromatik bileşiklerin temel özelliği de, halkadaki atomların sayısından ya da türünden çok, n -bağ sistemindeki elektronların sayısına bağlıdır. Genellikle altı elektron içeren bu bağ sisteminde, n =1,2,3, vb olmak üzere 4n +2 ifadesiyle belirtilebilecek sayıda elektron bulunabilir. Benzenden türeyen aromatik hidrokarbonlar sınıfı genellikle arenler adıyla bilinir. Organik kimyanın bu dalı oldukça erken bir tarihte, genel olarak alifatik kimyanın doğuşundan ve düzenli bir adlandırma sisteminin kuruluşundan önce gelişti. Bu yüzden aromatik bileşikler alifatik bileşiklerde olduğu gibi bilimsel adlandırmayla değil, daha çok cins adlarıyla anılır. Örneğin, Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…