Amonyum Tuzları Nelerdir Özellikleri Nelerdir Kullanım Alanları
Amonyum Tuzları Nelerdir Özellikleri Nelerdir Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Amonyum Tuzları Nelerdir Özellikleri Nelerdir Kullanım Alanları
Amonyum Tuzları Nelerdir Özellikleri Nelerdir Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Amonyum; amonyaklı tuzlarda maden rolü oynayan bileşim köküdür. Simgesi NH4+. Suda bol miktarda çözünen amonyağın bir bölümü suyla tepkimeye girerek amonyum iyonunu oluşturur. Amonyum iyonuyla birlikte oluşan hidroksil iyonu nedeniyle de amonyağın sulu çözeltisine amonyum hidroksit adı verilir. Zayıf baz özelliği gösteren amonyak, asitlerle doğrudan tepkimeye girerek amonyum tuzlarını oluşturur. Amonyum tuzları ısıtıldıklarında bozunur; yükseltgen, olmayan asitlerin tuzları amonyak verirler. Amonyumun nitrit, nitrat ve sülfat tuzları ısıtıldığında elementel azot ve azot oksitleri verirler. Amonyum tuzlan güçlü bazlarla tepkimeye girerek amonyak oluştururlar. Amonyum tuzlan alkali metallerin tuzlarına çok benzer. Amonyum iyonunun çapı, potasyum iyonunun çapına çok yakın olduğundan potasyuma benzerliği çok daha fazladır. CH3COONH4. Asetik asit amonyum tuzu. Molekül ağırlığı: 77,08. Asetik asitle amonyaktan elde edilir ve ticari ürün % 95-97 oranında tuz yanında asetik asit ve biraz su içerir. Hafif asetit asit kokan, nem çekici renksiz kristaller amonyak kaybetme eğilimindedir. Suda çok bol, alkolde çok çözünür. Besinlerin korunmasında, kumaş boyacılığında ve analitik kimyada kullanılır.
Kimya alanına ait Amonyum Tuzları Nelerdir Özellikleri Nelerdir Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. NH4HCO3. Amonyum hidrojen karbonat. Molekül ağırlığı: 79,06. Timsahların idrannda bulunur. Amonyak çözeltisinden karbondioksit gazının aşırısı geçirilerek elde edilir. Parlak, sert, hafif amonyak kokusunda renksiz ya da beyaz kristaller; oda sıcaklığında oldukça kararlıdır. 60°C’de bozunur ve amonyak, su ve karbondioksit dumanlan verir. Hızlı ısıtmayla eritilebilir. Sıcak suda bozunur. Kabartma tozlarının, yangın söndürücülerin, gözenekli plastik ve seramiklerin, boyarmaddelerin yapımında, soğutucu karışımların hazırlanmasında ve kimyasal gübre olarak kullanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…