Amonyak Nedir Özellikleri Nelerdir
Amonyak Nedir Özellikleri Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Amonyak Nedir Özellikleri Nelerdir
Amonyak Nedir Özellikleri Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Amonyak; azot ve hidrojen bileşimi olan, keskin kokulu renksiz gazdır. Simgesi NH3. Molekül ağırlığı: 17.03. Erime noktası: -77.7°C, kaynama noktası: 33.35°C. Havaya göre yoğunluğu: 0,5967. Kendine özgü çok keskin bir kokusu vardır. Kolaylıkla sıvılaştırılabilir. Genellikle yanmaz maddelerden kabul edilir, ancak havayla karışımları uygun koşullar altında ateşlendiğinde patlar. Suda çok bol çözünür. Sudaki çözeltisi 0°C’de % 47; 20°C’de % 34 ve 50°C’de % 18 oranında amonyak içerir. Metanol, etanol, kloroform ve eterde de bol çözünür. Sıvı amonyak buharlaşırken düşük sıcaklıklar elde edilir. Sıvı amonyak birçok madde için iyi bir çözücüdür. Amonyak çelik silindirlerde sıvılaşmış biçimde ya da sulu çözeltisi biçiminde satılır. Amonyak Sentezi
Kimya alanına ait Amonyak Nedir Özellikleri Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Kimyasal Özellikleri; Amonyak suda çok çözünmekle birlikte çözünen moleküllerin çok azı suyla tepkimeye girer. Bu nedenle amonyağın sulu çözeltisi baz özelliği gösterir. Bununla birlikte amonyak zayıf bir bazdır. Amonyağın kendisi bir anhidro baz olduğundan asitlerle doğrudan tepkimeye girerek amonyum tuzlarını oluşturur. Amonyum tuzlarının bazlarla tepkimesi sonucu yeniden amonyak açığa çıkar. Sıvı amonyak içinde alkali metaller amid oluşturarak çözünür. Örneğin, sodyum sıvı amonyakta çözünerek sodyum amid (NaNH2) oluşturur. Amonyak periyodik çizelgenin B grubu elementleri olan geçiş elementlerinin hemen tümüyle kompeks bileşikler oluşturur. Bu Komplekslere ammin adı verilir. Örneğin, [Cu(NH3)4.]2+ ve [Co(NH3)6]3+ gibi. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…