Amonyak Nasıl Elde Edilir
Amonyak Nasıl Elde Edilir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Amonyak Sentezi Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Yorum yapılmamış
Amonyak Nasıl Elde Edilir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Amonyağı ilk kez 1612’de simyacı Kunckel; nişadır (amonyum klorür) üzerine kireç etkisiyle elde etti, Scheele azot içerdiğini saptadı (1774’te Priestley bileşiminin azot ve hidrojenden oluştuğunu belirledi. Amonyağın tam bileşimini 1785′ te Berthollet saptadı. 19. yüzyılda başlıca amonyak kaynağını lağımlardan elde edilen üre oluşturdu. 19. yüzyılının ikinci yarısında havagazı ve kok fabrikalarının gazlarından çıkartılmaya başlandı. 1897’de Frank ve Caro, kalsiyum siyanamidi buldular ve bunun suyla tepkimesi sonucunda amonyak üretilmeye başlandı. Amonyağın elementlerinden sentezi Fritz Haber‘in 1905-1908 arasındaki çalışmaları sonucunda gerçekleşebildi. Günümüzde havagazı ve kok fabrikalarından çıkan gazlardaki amonyak daha çok amonyum sülfat gibi amonyum tuzlarının üretiminde kullanılmakta olup toplam amonyak üretimi içinde önemsiz bir yere sahiptir. Kalsiyum siyanamidden amonyak elde edilmesi ise tümüyle bırakılmıştır. Günümüzde amonyak Haber yöntemine göre elementlerden sentez yoluyla üretilir. Dünya amonyak üretimi çok büyük bir hızla artmaktadır. Örneğin 1961’de toplam 15,6 milyon ton olan üretim 1971’de 51 milyon tona yükselmiştir.
Kimya alanına ait Amonyak Nasıl Elde Edilir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Taşkömürünün damıtılması sırasında çıkan gazlarda ve katranla birlikte yoğunlaşan sulu bölümde bulunan amonyak buradan ayrılabilirse de genellikle sülfat asidiyle amonyum sülfat biçiminde tutulur. İşlem çeşitli biçimlerde uygulanabilir. Doğrudan sülfatlama yönteminde çıkan gazlar, seyreltik sülfat asidi çözeltisinden geçirilir. Çözeltinin soğutulması sonucunda amonyum sülfat kristallenerek ayrılır. Kireçleme yönteminde gazlar suyla yıkanır ve bu yıkama suları katranla birlikte yoğunlaşmış olan sulu bölümde birleştirilerek kireçle işleme sokulur. Çıkan amonyak gazı seyreltik sülfat asidi çözeltisinde tutularak amonyum sülfat üretilir. Her iki yöntemin birlikte uygulandığı karma yöntemde amonyaklı suların kireçlenmesi ve gazların da doğrudan sülfat asidi çözeltisinden geçirilmesi işlemleri birbirlerine bağlı olarak uygulanır. Üretim Yöntemleri. Günümüzde uygulanmamakla birlikte, tarihsel açıdan önemi olan çeşitli üretim yöntemleri vardır. Bunlar arasında magnezyum ve alüminyum nitrürlerin suyla tepkimeye sokulması, alkali siyanürlerin su buharıyla tepkimeye sokulması ve en önemli yöntem olarak kalsiyum karbürün azotla tepkimesi sonucu oluşan kalsiyum siyanamid üzerine su etki ettirilmesi sayılabilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…