Alüminyum Cevher İşleme Hakkında Bilgi – Alüminyum Nasıl Elde Edilir
Alüminyum Cevher İşleme Hakkında Bilgi – Alüminyum Nasıl Elde Edilir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Boksitten alüminyum üretimi iki aşamalı bir işlemdir; ilk aşamada boksitin arıtılmasıyla alümina, ikinci aşamada da alüminanın eritilmesiyle alüminyum elde edilir. Demir (I) oksit, silisyum, titan, su ve başka katışkılar içeren boksitten, yüzde 0,1’den küçük bir oranda katışkı içeren ticari alümina elde edilmesinde en çok kullanılan yöntem Bayer işlemi; alüminanın eritilmesiyle alüminyum üretmekte kullanılan temel yöntem de Hall-Heroult işlemidir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Alüminyum Cevher İşleme Hakkında Bilgi – Alüminyum Nasıl Elde Edilir
Alüminyum Cevher İşleme Hakkında Bilgi – Alüminyum Nasıl Elde Edilir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kaynak: pixabay.com Bayer işlemi pişirme, durultma, çökeltme ve yakma biçiminde sıralanan dört aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada, boksit öğütülür; sud kostikle (sodyum hidroksit) karıştırılır ve basınçlı tanklara pompalanır. Cevher bu tanklarda buhar ısısının ve basıncın etkisiyle çözülür. Sodyum hidroksit, boksitteki hidratlı alüminyum oksitle tepkimeye girerek, doymuş bir sodyum alüminat çözeltisi oluşturur; içerdiği demir (I) oksit yüzünden kızıl çamur olarak adlandırılan çözünmez katışkılar ise çökelir. İkinci aşamayı oluşturan durultma işlemi sırasında, bir dizi basınç düşürücü tanktan ve filtreden geçirilen karışımın içerdiği kızıl çamur bez filtrelerde toplanır. Elde edilen yeşil renkteki sıvı karışım filtrelerden geçirilerek soğutma kulelerine (ısı dönüştürücüler) pompalanır.
Kimya alanına ait Alüminyum Cevher İşleme Hakkında Bilgi – Alüminyum Nasıl Elde Edilir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Daha sonra uzun, silo benzeri çökeltme tanklarına geçen karışıma, kristal oluşumunu hızlandırmak amacıyla hidratlanmış alümina kristalleri eklenir. Bu kristallerin çevresinde birikerek çökecek bir ağırlığa ulaşan alüminyum hidrat kristalleri filtreler aracılığıyla çözeltiden ayrılır; yıkanarak katışkılardan arındırılır ve uzun döner fırınlarda 980°C’ye kadar ısıtılır. Serbest durumdaki suyun yanı sıra, alüminyum hidratın bileşimine katılmış olan suyun da giderilmesini sağlayan bu işlem sonrasında, görünümü ve kararlılığı açısından toz şekere benzeyen kuru, ince bir toz halinde alümina elde edilir. Bu ürünü oluşturan eşit ağırlıktaki alüminyum ile oksijen, ne yalnızca ısıyla, ne de yalnızca kimyasal maddelerle kopartabilecek sağlamlıkta bağlarla bağlanmıştır. Boksit, kil ya da başka alüminyum cevherlerinden alümina elde edilmesinde, Bayer işleminin dışında da çeşitli yöntemler biliniyorsa da, bunların ticari amaçlı kullanımları ya pahalı oluşları ya da yeterli katışıksızlığı sağlayamamaları yüzünden oldukça kısıtlıdır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…