Alüminyum Bileşikleri Nelerdir
Alüminyum Bileşikleri Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Alüminyum Sülfat
Alüminyum Bileşikleri Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Olağan koşullarda alüminyumun değerliği üçtür. Ancak yüksek sıcaklıklarda alüminyumun bir ya da iki değerlikli olduğu gaz bileşikler de elde edilmiştir (AlCl, , AlO). Alüminyum bileşiklerinin birçoğu sanayide önemli kullanım alanlarına sahiptir. Alüminyum üretiminin yanı sıra yalıtıcıların, bujilerin ve daha pek çok ürünün yapımında da büyük miktarlarda kullanılan alümina, ısıtıldığında su buharını yüze tutmasını sağlayan gözenekli bir yapı kazanır. Alüminyum oksitin, ticari adı etkinleştirilmiş alümina olan bu türü, gazların ve kimi sıvıların suyunun alınmasında kullanılır; çeşitli kimyasal tepkimelerde katalizör taşıyıcısı olarak görev yapar.
Kimya alanına ait Alüminyum Bileşikleri Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bir başka önemli alüminyum bileşiği olan alüminyum sülfat, sülfürik asitin hidratlı alüminyum oksite etkimesiyle elde edilen renksiz bir tuzdur. Ticari biçimi, kimyasal formülü olan kristalli yapıda hidratlı bir katıdır. Kâğıt yapımında boya tutkalı ve yüzey astarı olarak yaygın biçimde kullanılır; tek değerlikli metallerin sülfatları ile birleşir ve şap olarak bilinen hidratlı çift sülfatları oluşturur. En önemlisi potasyum şapı ya da potas şapı olarak da adlandırılan alüminyum potasyum sülfat, olan bu tuzlar başta ilaç, tekstil ve boya üretimi olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptir. Eritilmiş alüminyumun gaz haldeki klorla tepkimesi sonucunda oluşan alüminyum klorür (), aralarında aromatik ketonların ve antrakinon ile türevlerinin de bulunduğu çok sayıda bileşiğin hazırlanmasında yararlanılan organik sentez tepkimeleri olan Friedel-Craft tepkimelerinde katalizör olarak kullanılır. Yaygın adı alüminyum hidroklorür olan hidratlı alüminyum klorür-den (), derideki gözenekleri sıkıştırma özelliğinden dolayı lokal ter önleyici ya da deodorant olarak yararlanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…