Alkollerin Kimyasal Özellikleri ve Grupları (Birincil, İkincil, Üçüncül Alkoller)
Alkollerin Kimyasal Özellikleri ve Grupları (Birincil, İkincil, Üçüncül Alkoller) başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Kaynak: pixabay.com Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Alkollerin Adlandırılması
Alkollerin Kimyasal Özellikleri ve Grupları (Birincil, İkincil, Üçüncül Alkoller) başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Alkoller, karbon atomuna doğrudan bağlı hidroksil grubu (-OH) içeren maddelere verilen isimdir. Alkoller bir molekülde bulunan hidroksil grubu sayısına göre mono-, di-, tri- ve polialkoller olarak sınıflandırılırlar. Doymuş hidrokarbonlarda bir hidrojen atomunun bir hidroksil grubuyla yer değiştirmesi sonucu oluşan monoalkollere alkanoller adı verilir. Bir homolog dizi oluşturan bu doymuş alkoller CnH2n+1-OH genel formülüne uyarlar. Alkollerin adlandırılmasında iki farklı yol izlenir. Birinci yola göre, alkolün türediği varsayılan doymuş hidrokarbonun adının sonuna “ol” son eki getirilir. Örneğin, CH3-OH formülündeki alkol bir karbonlu hidrokarbon olan metandan (CH4) türediğinden metanol olarak adlandırılır. İkinci yönteme göre, hidroksil grubuna bağlı olan alkil grubunun adının ardına alkol sözcüğü getirilerek adlandırılırlar.
Kimya alanına ait Alkollerin Kimyasal Özellikleri ve Grupları (Birincil, İkincil, Üçüncül Alkoller) konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Örneğin, CN3-OH formülündeki alkol etil alkol metil alkol, C2H5-OH formülündeki alkol olarak adlandırılır. Doymuş monoalkoller dizisinin ilk üç üyesi göz önüne alınırsa, ilk üye CH3-OH (metil alkol, etanol) durumunda bir izomeri ortaya çıkmaz. Ancak, dizinin üçüncü üyesi olan ve propandan (CH3-CH2-CH3) türeyen alkol için iki ayrı durum ortaya çıkar. Hidroksil grubu uçlardaki karbon atomlarından birine ya da ortadaki karbon atomuna bağlanabilir. Bunun sonucu olarak birbiriyle izomer olan iki tane alkol ortaya çıkar. CH3-CH2-CH2-OH n-propil alkol; n-propanol; propan -1- ol. izopropil alkol; izopropanol; propan-2-ol. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…