Aldehitler ve Ketonlar Hakkında Bilgi
Aldehitler ve Ketonlar Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Aldehitler amonyak eriyiğinde erimiş gümüş oksidi indirgeyebilirler. Gümüş çöker, eğer cam çepere yapışırsa gümüş aynası olur Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Aldehitler ve Ketonlar Hakkında Bilgi
Aldehitler ve Ketonlar Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Aldehitler ve ketonlar (her biri karbon bileşiği olan) iki organik bileşik türüdür. Bu türlerin bazı üyeleri tabiatta bulunur. Örneğin çok az miktarda aseton (bir keton) idrarda bulunur. Aldehitler bazen doğal baharatlarda vardır. Bunun bir örneği vanilyadır, bu aldehit kokusu ve tadı olan madde vanilya bitkisinden çıkarılır. Fakat aldehitler en çok, endüstride, eritken olarak ve plastik yapmakta kullanılır. Aldehitler ve ketonlar adı verilen ve birbirine yakın (akraba) olan bu iki ailenin birçok ortak özellikleri vardır Bu durum her iki aile üyelerinin yapılarında en az bir karbonil grubu bulunmasından ileri gelir. Bu grupta bir karbon atomu bir oksijene çift bağla bağlanmıştır. (C = O). Karbonil grubu kimyasal reaksiyonlara girmeye yatkın olduğundan, birçok kimyasal özellikler bu grubun varlığından doğar.
Kimya alanına ait Aldehitler ve Ketonlar Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Aldehitlerde karbonil grubunun karbon atomu bîr hidrojen atomuna (formaldehit ‘hariç) ve bir karbon atomuna bağlıdır. En küçük aldehit molekülü olan formaldehit gazdır. Aynı zamanda endüstride kullanılan en önemli aldehittir. Aldehitler alkollerin dehidrojenerasyonundan (bir bileşikten hidrojen çıkarma) elde edilebilirler. Formaldehit metil alkolden elde edilir. Metil alkol buharı çok ince ve sıcak bakır talaşı üzerinden geçirilerek hidrojen çıkarılır. Sıvılar gazlardan daha kullanışlı olduğu için, formaldehit suda eritilir ve formol adı verilen eriyiği elde edilir Formaldehidin antiseptik özelliği vardır. Çok az miktarı boğaz pastillerinde antiseptik olarak kullanılır. Formol hayvansal maddeleri bozulmaktan korur, bu sebepten biyolojik örnekler derişik formol eriyiği içinde uzun zaman saklanabilir Formaldehitteki karbonil grubu çok etkin (aktif) dir. Bu aktiflikten ötürü moleküller birleşerek plastiklerin daha büyük moleküllerini meydana getirirler. Bu yüzden formaldehit büyük ölçüde plastik endüstrisinde kullanılır. Formaldehidin bir parçasını meydana getirdiği büyük’ plastik moleküllerine bir örnek bakalittir. Çok iyi bilinen bu kahverengi plastik, çoğunlukla elektrik anahtarı yapmakta kullanılır. İlk defa Belçikalı kimyager Dr. Baekeland, iki dezenfektan madde olan -karbolik asit (fenol) ile formolü karıştırarak bir reçine elde etti. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…