Parmak Tanımı
Parmak kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle;
1. isim, anatomi İnsanda ve bazı hayvanlarda ellerin ve ayakların son bölümünü oluşturan, boğumlu, oynak, uzunca organların her biri; “Parmaklarımızla masanın tahtasında tempo tutuyoruz.” – A. Ağaoğlu
2. sıfat Eni bu organ kadar olan; “Değneği iki parmak kısaltmalı.”
3. sıfat Koyu sıvılara daldırıp çıkarıldığında bu organa bulaşan miktar kadar olan; “Bir parmak bal.”
4. Bir tekerleğin merkezinden çemberine kadar uzanan çubukların her biri
5. matematik İnç
6. Bir işe karışmış olma ilgisi; “Bu işte onun parmağı var.”
7. Arşının yirmi dörtte biri
Kur’an-ı Kerim’de Parmak Hakkındaki Ayetler Hangileri?
NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
Bakara Sûresi 19. Ayet; Yahut onların durumu, gökten yoğun karanlıklar içinde gök gürültüsü ve şimşekle sağanak halinde boşanan yağmura tutulmuş kimselerin durumu gibidir. Ölüm korkusuyla, yıldırım seslerinden parmaklarını kulaklarına tıkarlar. Oysa Allah, kâfirleri çepeçevre kuşatmıştır.
Âl-i İmrân Sûresi 119. Ayet; İşte siz öyle kimselersiniz ki, onları seversiniz, onlar ise, bütün kitaplara iman ettiğiniz halde sizi sevmezler. Onlar sizinle karşılaştıkları zaman “inandık” derler. Ama kendi başlarına kaldıklarında, size karşı kinlerinden dolayı parmaklarını ısırırlar. De ki: “Öfkenizden ölün!” Şüphesiz Allah, göğüslerin özünü (kalplerde olanı) bilir.
Enfâl Sûresi 12. Ayet; Hani Rabbin meleklere, “Ben sizinle beraberim. İman edenlere sebat verin. Ben kafirlerin kalplerine korku salacağım. Şimdi vurun boyunlarının üstüne. Vurun, onların bütün parmaklarına” diye vahyediyordu.
Nûh Sûresi 7. Ayet; “Kuşkusuz sen onları bağışlayasın diye kendilerini her davet edişimde parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler, inanmamakta direndiler ve büyük bir kibir gösterdiler.”
Kıyâmet Sûresi 4. Ayet; Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter.