Ödül Tanımı
Ödül kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle;
1. isim Bir başarı karşılığında verilen armağan, mükâfat; “Ödül, yarıştırma kurumlarını giderek ellerinde topluyorlar.” – A. Ağaoğlu
2. Bir iyiliğe karşılık olarak verilen armağan, mükâfat
Kur’an-ı Kerim’de Ödül Hakkındaki Ayetler Hangileri?
NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
Âl-i İmrân Sûresi 144. Ayet; Muhammed, ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir. Şimdi o ölür veya öldürülürse gerisin geriye (eski dininize) mi döneceksiniz? Kim gerisin geriye dönerse, Allah’a hiçbir zarar veremez. Allah şükredenleri mükafatlandıracaktır.
Âl-i İmrân Sûresi 145. Ayet; Hiçbir kimse Allah’ın izni olmadan ölmez. Ölüm belirli bir süreye göre yazılmıştır. Kim dünya menfaatini isterse, kendisine ondan veririz. Kim de ahiret mükafatını isterse, ona da ondan veririz. Biz şükredenleri mükafatlandıracağız.
En’âm Sûresi 84. Ayet; Biz ona İshak’ı ve Yakub’u armağan ettik. Hepsini hidayete erdirdik. Daha önce Nûh’u da hidayete erdirmiştik. Zürriyetinden Dâvud’u, Süleyman’ı, Eyyub’u, Yûsuf’u, Mûsâ’yı ve Hârûn’u da. İyilik yapanları işte böyle mükafatlandırırız.
Yûsuf Sûresi 22. Ayet; Olgunluk çağına erişince O’na hikmet ve ilim verdik. İşte biz, iyi davrananları böyle mükâfatlandırırız.
Nahl Sûresi 31. Ayet; İçinden nehirler akan Adn cennetlerine gireceklerdir. Kendileri için orada diledikleri her şey vardır. Allah kendine karşı gelmekten sakınanları böyle mükafatlandırır.
Furkân Sûresi 75. Ayet; İşte onlar, sabretmelerine karşılık cennetin yüksek makamlarıyla mükafatlandırılacaklar ve orada esenlik dileği ve selamla karşılanacaklardır.
Kasas Sûresi 14. Ayet; Mûsâ olgunluk çağına ulaşıp gelişimini tamamlayınca biz ona ilim ve hikmet verdik. Biz iyilik edenleri böyle mükafatlandırırız.
Rûm Sûresi 45. Ayet; Bu hazırlığı Allah’ın; iman edip salih amel işleyenleri kendi lütfundan mükafatlandırması için yaparlar. Şüphesiz o inkâr edenleri sevmez.
Sebe’ Sûresi 4. Ayet; Allah’ın, iman edip salih amel işleyenleri mükâfatlandırması için (her şey o kitapta tespit edilmiştir.) İşte onlar için bir bağışlanma ve bereketli bir rızık vardır.
Sâffât Sûresi 80. Ayet; İşte biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.
Sâffât Sûresi 105. Ayet; “Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.”
Sâffât Sûresi 110. Ayet; İyilik yapanları işte böyle mükafatlandırırız.
Sâffât Sûresi 121. Ayet; Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.
Sâffât Sûresi 131. Ayet; Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.
Zümer Sûresi 34. Ayet; Onlar için Rableri katında diledikleri her şey vardır. İşte bu, iyilik yapanların mükâfatıdır.
Necm Sûresi 31. Ayet; Göklerdeki her şey, yerdeki her şey Allah’ındır. (Bu) kötülük edenleri yaptıklarıyla cezalandırması, iyilik edenleri de daha güzeliyle mükafatlandırması için (böyle)dir.
Kamer Sûresi 34/35. Ayetler; Şüphesiz biz de üzerlerine taşlar savuran bir rüzgar gönderdik. Yalnız Lût’un ailesi başka. Katımızdan bir nimet olarak bir seher vakti onları kurtardık. Şükredenleri işte böyle mükafatlandırırız.
İnsân Sûresi 12. Ayet; Sabretmelerine karşılık da onları cennet ve ipek(ten giysiler) ile mükafatlandırır.
Mürselât Sûresi 44. Ayet; Şüphesiz biz iyilik yapanları işte böyle mükafatlandırırız.
Beyyine Sûresi 8. Ayet; Rableri katında onların mükafatı, içlerinden ırmaklar akan, içlerinde ebedi kalacakları Adn cennetleridir. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. İşte bu mükafat Rablerine derin saygı duyanlara mahsustur.