Kabir Tanımı
Kabir kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle;
isim Mezar, sin; “Ve serin serviler altında kalan kabrinde / Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter” – Y. K. Beyatlı
Kur’an-ı Kerim’de Kabir Hakkındaki Ayetler Hangileri?
NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
Hac Sûresi 7. Ayet; Çünkü kıyamet muhakkak gelecektir. Onda hiçbir şüphe yoktur ve şüphesiz Allah kabirdeki kimseleri diriltecektir.
Fâtır Sûresi 22. Ayet; Diriler ile ölüler de bir olmaz. Allah dilediğine işittirir. Sen kabirde bulunanlara işittirecek değilsin.
Yâsîn Sûresi 51. Ayet; Sûra üfürülür. Bir de bakarsın kabirlerden çıkmış Rablerine doğru akın akın gitmektedirler
Kâf Sûresi 42. Ayet; O gün insanlar hakka çağıran o korkunç sesi işiteceklerdir. İşte bu, (kabirlerden) çıkış günüdür.
Kamer Sûresi 6/7. Ayetler; O halde sen de onlardan yüz çevir. Onlar, o davetçinin (İsrafil’in benzeri görülmemiş) bilinmedik (korkunç) bir şeye çağırdığı gün, gözleri düşmüş bir halde dağılmış çekirgeler gibi kabirlerden çıkarlar.
Meâric Sûresi 43/44. Ayetler; Dikili putlara akın akın gidercesine, gözleri inmiş, kendilerini zillet kaplamış bir halde mezarlarından süratle çıkacakları o günü hatırla! İşte o, uyarıldıkları gündür.
Abese Sûresi 21. Ayet; Sonra onu öldürdü ve kabre koydu.
İnfitâr Sûresi 4. Ayet; Kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman,
Âdiyât Sûresi 9/11. Ayetler; Acaba o bilmiyor mu ki, kabirlerde bulunanlar çıkarıldığı ve kalplerdeki ortaya konulduğu zaman, işte o gün onların Rabbi kendilerinin her halinden mutlaka haberdardır.