Ders Tanımı
Ders kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle;
*** isim Öğretmenin öğrenciye belirli bir sürede verdiği bilgi; “Mektepten kaçmıyor, bazı derslerden zevk alıp saatlerce çalıştığım oluyordu.” – S. F. Abasıyanık
*** Bu bilgi aktarımı için ayrılan süre; “Dersin bitmesine beş dakika var.”
*** Öğrencinin öğrenmek zorunda olduğu bilgi; “Bir yakınlık kurmak için derslerini soracak oluyordu.” – N. Cumalı
*** Bir olayın bellekte bıraktığı öğretici iz, öğüt, ibret; “En iyisi, kıyının verdiği şu ekoloji dersini uygulamak mı dersiniz?” – H. Taner
Kur’an-ı Kerim’de Ders Hakkındaki Ayetler Hangileri?
NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
Al-i İmran Suresi 79. Ayet; Allah’ın, kendisine Kitab’ı, hükmü (hikmeti) ve peygamberliği verdiği hiçbir insanın, “Allah’ı bırakıp bana kullar olun” demesi düşünülemez. Fakat (şöyle öğüt verir:) “Öğretmekte ve derinlemesine incelemekte olduğunuz Kitap uyarınca rabbânîler (Allah’ın istediği örnek ve dindar kullar) olun.”
Enam Suresi 105. Ayet; Onlar, “Sen iyi ders almışsın” desinler diye ve bir de bilen bir toplum için onu (Kur’an’ı) açıklayalım diye âyetleri değişik biçimlerde işte böylece açıklıyoruz.
Zümer Suresi 21. Ayet; Görmedin mi, Allah gökten su indirdi de onu yeryüzündeki kaynaklara ulaştırdı. Sonra onunla renkleri çeşit çeşit ekinler çıkarıyor. Sonra ekinler kuruyor da onları sapsarı kesilmiş görüyorsun. Sonra da Allah onları kurumuş çer çöp haline getirir. Şüphesiz ki bunda akıl sahipleri için bir öğüt vardır.