Başa Kakmak Tanımı
Başa Kakmak, bir kimseye maddi ve manevi olarak yapılan iyilik yada iyilikleri o kimsenin yüzüne karşı söylemesi. Ahlaki açıdan doğru olmayan, dinimizin de şiddetle karşı çıktığı bir davranıştır.
Kur’an-ı Kerim’de Başa Kakmak Hakkındaki Ayetler Hangileri?
Bakara Suresi 262. Ayet; Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının peşinden (bunları) başa kakmayan ve gönül incitmeyenlerin, Rab’leri katında mükafatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.
Bakara Suresi 264. Ayet; Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse gibi, sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan ve maruz kaldığı şiddetli yağmurun kendisini çıplak bıraktığı bir kayanın durumu gibidir. Onlar kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler. Allah kâfirler topluluğunu hidayete erdirmez.
Şuara Suresi 19. Ayet; “(Böyle iken) sen o yaptığın işi yaptın (adam öldürdün). Sen nankörlerdensin.”
Şuara Suresi 22. Ayet; “Senin başıma kaktığın bu nimet (gerçekte) İsrailoğullarını köleleştirmen(in neticesi)dir.”
Hucurat Suresi 17. Ayet; Müslüman olmalarını bir lütufta bulunmuş gibi sana hatırlatıyorlar. De ki: “Müslüman olmanızı bir lütuf gibi bana hatırlatıp durmayın. Tam tersine eğer doğru kimselerseniz sizi imana erdirmesinden dolayı Allah size lütufta bulunmuş oluyor.”
Müddessir Suresi 6. Ayet; İyiliği, daha fazlasını bekleyerek (bir kazanç elde etmek için) yapma.
NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.