Anahtar Tanımı
Anahtar kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle. Ayet;
*** isim Kilidi açıp kapamak için kullanılan araç, açar, açkı, miftah, dil. Ayet; “Belinde uzun gümüş halkalarla asılı gümüş anahtarları vardı.” – F. R. Atay
*** Kurgu
*** Şifre yazmak ve çözmek için kararlaştırılmış olan yol
*** Somunları veya vidaları çevirerek sıkıştırıp gevşetmek için kullanılan çelik saplı araç
*** Konserve kutularının kapağını keserek açmaya yarayan alet, açacak. Ayet; “Sardalya kutusunu açmaya yarayan anahtarı çarçabuk temin ederdi.”
*** Vesile, araç, vasıta. Ayet; “Biliyordu ki sabır, cennetin anahtarıdır.” – P. Safa
*** sıfat Herhangi bir olayda belirleyici olan. Ayet; “Anahtar parti.”
*** fizik İstenilen yere veya aygıta, isteğe göre elektrik akımının geçmesini sağlamak için kullanılan düzen, çevirici, çevirgeç, şalter, komütatör
*** müzik Notaların müzik merdivenindeki yükseklik derecelerini göstermek ve buna göre okunmasını sağlamak için portenin başına konulan işaret. Ayet; “Sol, do ve fa olmak üzere üç anahtar vardır.”
Kur’an-ı Kerim’de Anahtar Hakkındaki Ayetler Hangileri?
NOT Suresi AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
Enam Suresi 59. Ayet; Gaybın anahtarları yalnızca O’nun katındadır. Onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı da bilir. Hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin. Yerin karanlıklarında da hiçbir tane, hiçbir yaş, hiçbir kuru şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Allah’ın bilgisi dahilinde, Levh-i Mahfuz’da) olmasın.
Nur Suresi 61. Ayet; Köre güçlük yoktur, topala güçlük yoktur, hastaya da güçlük yoktur. Kendi evlerinizde veya babalarınızın evlerinde veya annelerinizin evlerinde veya erkek kardeşlerinizin evlerinde veya kız kardeşlerinizin evlerinde veya amcalarınızın evlerinde veya halalarınızın evlerinde veya dayılarınızın evlerinde veya teyzelerinizin evlerinde veya anahtarlarına sahip olduğunuz evlerde ya da dostlarınızın evlerinde yemek yemenizde de bir sakınca yoktur. Bir arada veya ayrı ayrı olarak yemek yemenizde de bir sakınca yoktur. Evlere girdiğiniz zaman birbirinize, Allah katından mübarek ve hoş bir esenlik dileği olarak, selam verin. İşte Allah, düşünesiniz diye âyetleri size böyle açıklar.
Kasas Suresi 76. Ayet; Şüphesiz Kârûn, Mûsâ’nın kavmindendi. Onlara karşı azgınlık etti. Biz ona, anahtarlarını (bile taşımak) güçlü bir topluluğa ağır gelecek hazineler verdik. Hani, kavmi kendisine şöyle demişti Suresi “Böbürlenme! Çünkü Allah böbürlenip şımaranları sevmez.”
Zümer Suresi 63. Ayet; Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur. Allah’ın âyetlerini inkar edenler var ya, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir.
Şura Suresi 12. Ayet; Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur. Dilediğine rızkı bol verir ve (dilediğine) kısar. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir.