Kategoriler
Deniz Hayvanları Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Yunus

Yunus Özellikleri (Özet)

Yunus, bir memeli türü olup 45 yıla kadar yaşarlar ve 300 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Yunusların maksimum hızları ise 40 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Yunus türüMemeli
Yunuslar ne yerBalık, yengeç, kalamar (etçil)
Yunuslar kaç yıl yaşar20 yıl – 45 yıl
Yunuslar kaç kilo100 kg – 300 kg
Yunusların boyu2 metre – 4 metre
Yunusların hızı40 km / saat
Yunuslar nerede yaşarIlıman kıyı suları, limanlar ve koylar
Yunus Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Yunus Yaşamları

Yunus (İngilizcesi Dolphin), kavisli ağızlarıyla kolayca tanınabilen küçük dişli deniz canlılarıdır ve bu da onlara kalıcı bir “gülümseme” veriyor. Dünyadaki ılık denizlerde bulunurlar. Yaygın olarak genellikle Akdeniz çevresinde bulunurlar ancak aynı zamanda derin deniz sularında ve sığ sularda tercih edilen karasal bölgelerde azda olsa görülürler. Bazı yunus popülasyonları tüm yıl boyunca aynı yerde olabilir. Diğerleri ise göçmen bir düzende hareket ediyor gibi görünmektedir.

Atlantik benekli yunusu

Yaygın yunuslar 10-50 bireylik gruplar halinde seyahat ederler ve bu grup sık sık 100-2000 sayıya kadar çıkmakta. Bu gruplar sosyal olarak genellikle aktiftir. Genellikle birlikte yüzeye çıkarlar, zıplarlar ve sıçrarlar. Tipik yunus davranışları arasında kırılma, kuyruk tokatlama, çene tokatlama ve yay binme v.b. vardır.

Yaygın olarak yunuslar, en hızlı yüzen deniz memelileri arasındadır ve bazıları 40 km / saatin üzerinde hızlara ulaşmaktadır. Yunusların farklı av avlanma şekillerini geliştirmek için hızlarını ve büyük grup boyutlarını kullandıkları bilinmektedir. Her okyanusta bulunan 36 yunus türü vardır. Yunusların çoğu denizcidir ve okyanuslarda ya da kıyı şeridindeki acı sularda yaşarlar. Bununla birlikte, Güney Asya nehir yunusu ve Amazon nehir yunusu veya tatlı su akarsularında ve nehirlerinde yaşayan birkaç tür daha vardır.

şişe burunlu yunus sürüsü

En büyük yunus olan Orka (katil balina), 30 metreden fazla büyüyebilir. En küçük, Maui yunusu (Beyaz başlı yunus), sadece 5 metre uzunluğundadır. Yunuslar temel olarak balıkları ve kalamarlar ile beslenirler. Avlarının konumu, büyüklüğü ve şekli gibi bilgilerini Ses dalgaları ile açığa çıkaran yerleşik bir sonar sistem kullanırlar. Bir şişe burunlu yunus, saniyede bin tıklama sesi çıkarabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Davranışları ve Üreme

Yunuslar, gıcırtı, ıslık sesi ve tıklamalar ile iletişim kuran yoğun sosyal memelilerdir. Yunusların insanların yaptığı gibi dilleri olup olmadığı bilim adamlarının on yıllardır tartıştıkları bir konudur. Memeliler olarak ılık kanları vardır ve gençleri emzirir. Yunusların birden fazla arkadaşı vardır ve genellikle türe bağlı olarak altı yıla kadar annesi ile kalacak tek bir yavru doğarlar. Yunuslar zarif ve şık yüzücülerdir. Ayrıca, bir teknenin ardından muhtemelen eğlenmek için suda sıçrayan, iletişim kurmak ve hatta sinir bozucu su sıçratırlar.

Yunuslar İçin Tehditler

Yüzyıllar boyunca insanlar, etleri ve yağları için yunusları avladılar. Günümüzde, esas tehdit ticari balık ağlarına yanlışlıkla takılmaktır. Yunusların nefes almak için yüzeye düzenli olarak yükselmeleri gerekir.

yunus balığı

Ağlara dolaşmış olmaları bunu önler ve boğulmaya neden olur. Bazı yunus türleri için iklim değişikliğinden dolayı okyanus sıcaklıklarının ısınması, temel besin kaynaklarının bazılarının daha derin ve daha soğuk sulara taşınmasına neden olmuştur. Ayrıca iklim değişikliğinin de neden olduğu deniz ısı dalgalarının, yunusların üreme oranlarını ve hayatta kalma yeteneklerini olumsuz yönde etkilediği görülüyor.

Yunus Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Balinalar
(Cetacean)
Aile
(Family)
Yunusgiller
(Delphinidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi