Kategoriler
Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Sırtlan

Sırtlan Özellikleri (Özet)

Sırtlan, bir memeli türü olup 25 yıla kadar yaşarlar ve 86 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Sırtlanların maksimum hızları ise 60 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Sırtlan türüMemeli
Sırtlanlar ne yerAfrika antilopları, maymunlar, kuşlar (etçil)
Sırtlanlar kaç yıl yaşar20 yıl – 25 yıl
Sırtlanlar kaç kilo40 kg – 86 kg
Sırtlanların boyu65 cm – 90 cm
Sırtlanların hızı60 km / saat
Sırtlanlar nerede yaşarAçık savana ovaları ve otlakları
Sırtlan Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Sırtlanların Yaşamları

Sırtlan (İngilizcesi Hyena), Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerine özgü etçil, köpek benzeri bir hayvan türüdür. Bilinen dört tür vardır. Bunlar lekeli sırtlan, çizgili sırtlan, kahverengi sırtlan ve yerkurdu. Çöpçü memelilerdir. Yani aslında kendi yiyeceklerini yakalamak yerine başka bir hayvanın avını yemeye meyillidir. Sırtlanlar, bir yiyecek kaynağını diğer sırtlanlara haber vermek için kullandığına inanılan gülme benzeri çığlığıyla tanınır. Sırtlanların bu çığlığı, diğer sırtlanlar tarafından üç mil mesafeye kadar duyulabildiği düşünülüyor.

sırtlan kafası

Sırtlanların Anatomisi

Bu hayvanlar oldukça zeki bir hayvandır. Beyninin evrimsel durumunun primatlar ve insanlar ile karşılaştırılabilir olduğu düşünülmektedir. 4 türün tümünde ön bacakları arka ayaklarından daha uzundur ve bu nedenle ayı benzeri bir duruşları vardır. Sırtlanlar korktukları zaman ayağa kalkacak şekilde duran sırtlı bir yeleleri vardır. Bir zamanlar Asya ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde ve Afrika’da çok sayıda sırtlanların bulunmasına rağmen bugün 4 türün tümü çoğunlukla Afrika Savannah’da bulunuyor. Bunun tek istisnası, çizgili sırtlanın genellikle Hindistan ve Batı Asya’nın ormanlarında dolaştığı görülür.

sırtlan yavruları

Sırtlanların Avlanmaları

Sırtlanın Afrika kıtasındaki en bol bulunan büyük etoburlardan biri olduğu söyleniyor. Bu hayvanlar diğer büyük etoburların avladıkları avları çalarak beslenirler. Bir sırtlanı isteyerek avlayan ve yine isteyerek öldüren tek canlı insandır. İnsanların ve sırtlanların uzun bir çatışma geçmişi vardır Sırtlanlar gruplar halinde yaşar ve genellikle sırtlanların gruplarının mağarası yaşadıkları toprakların merkezinde bulunur. Grup halinde avlanma eğilimindedir. Sırtlanların son derece güçlü çeneleri vardır.

sırtlan

Sırtlan Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etobur
(Carnivora)
Aile
(Family)
Sırtlangiller
(Hyaenidae)
Cins
(Genus)
Crocuta
(Crocuta)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi