Leopar Özellikleri (Özet)
Leopar, bir memeli türü olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 90 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Leoparların maksimum hızları ise 45 km/saat.
Leopar türü | Memeli |
Leoparlar ne yer | Geyik, Yaban domuzu, Kemirgenler (etçil) |
Leoparlar kaç yıl yaşar | 10 yıl – 15 yıl |
Leoparlar kaç kilo | 30 kg – 90 kg |
Leoparların boyu | 100 cm – 190 cm |
Leoparların hızı | 45 km / saat |
Leoparlar nerede yaşar | Yağmur ormanları, otlaklar ve dağlık bölgeler |
Leopar Neslinin Tükenme Olasılığı | Soyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened) |
Leoparların Sınıflandırılması
Leopar (İngilizcesi Leopard), Sahra altı Afrika ve Güney Asya’da çeşitli farklı habitatlarda doğal olarak bulunan orta büyüklükte bir yaban kedisidir. “Büyük Kedi” ailesinin bir üyesi olan Leopar, zamanının çoğunu ağaç dallarında geçirdiği için diğer büyük kedigiller tarafından kullanılmayan habitatlardan faydalanabilen çevik ve fırsatçı bir avcıdır. Görünümleri ve coğrafi konumlarına göre farklılık gösteren yedi farklı Leopar türü vardır; Afrika Leopar’ı en yaygın, diğerleri ise nadir Amur Leoparı (Amur Parsı), Anadolu Leoparı (Anadolu Parsı), Berberistan Leoparı (Berberistan Parsı), Sina Leoparı (Arap Leoparı veya Arap Parsı), Güney Arap Leoparı ve Zanzibar Leoparı.
Her ne kadar Afrika Leopar popülasyonları doğal aralıkları boyunca istikrarlı olsalar da, hikaye genellikle izole edilmiş ve kritik bir şekilde risk altında olan kalan alt türler için farklıdır (Zanzibar Leopar’in artık soyunun tükenmiş olduğu düşünülmektedir).
Leoparların Görünümleri
Kısa, uzun bacaklarla desteklenmiş uzun ve ince bir gövdeye ve ağaçlarda iken dengeyi sağlamak için kullanılan uzun bir kuyruğa sahiptir. Leoparlar, çevreleyen habitatlarına bağlı olarak renklendirilmelerinde ve işaretlemelerinde büyük farklılıklar gösterebilir; açık otlaklarda bulunan ve ormanlarda bulunanların renkli ve daha fazla işaretlendiği daha koyu olma eğilimi gösterdiği açık sarı renkli bir kürkü vardır.
Leopar’ı örten koyu renkli halka şekillerine rozet adı verilir ancak bunlar yüz ve bacaklarda katı lekelere (ve kuyruktaki halkalara) dönüşür ve Leopar için çevreye kamuflaj sağlar. Leoparlar inanılmaz derecede güçlü ve kaslıdır ve bacaklarını ve geri çekilebilir pençelerini kullanarak kendilerini ağaçlardan çekebilirler. Diğer büyük kedi türlerinde olduğu gibi Leopar da hayvanların etrafta dolaşırken körlenmemeleri için pençelerini çekebilir.
Leoparların Dağılımları
Leoparlar sadece Büyük Kedilerin en genişleri değil, aynı zamanda en uyarlanabilirlerinden biridir ve çeşitli habitatlarda bulunurlar. Yaygın olarak Sahra altı Afrika ve Güney Asya’da bulunur. Uzak Doğu, Kuzey Afrika ve Arabistan’daki uzak coğrafi bölgelerde yaşayan küçük ve yalıtılmış Leopar toplulukları da vardır. Leopar, tropik yağmur ormanları, ağaçlarla kaplı savanlar, çorak çöller ve dağlık yaylalar da dahil olmak üzere bol miktarda besin kaynağı ve yiyecek temin edilmesini sağlayan çok sayıda farklı alanda yaşayabilir.
Doğal alanlarının çoğunda hala başarılı bir şekilde hayatta kalmanın düşünülmesinin nedenlerinden biri de hem Leoparların artan insan varlığına adapte olmuş olmaları hem de kentsel aktiviteye yakın alanlarda yaşadıklarını ve avlandıklarını bilmeleridir. Bununla birlikte doğal alanlarının bazı kısımlarında sayıları hem ormansızlaşma hem de büyüyen yerleşim yerlerinde doğal yaşam alanlarının kaybı nedeniyle tehdit altındadır.
Leopar Yaşam Tarzları
Leopar hem yerde hem de ağaçlarda avlanan yalnız ve gece avcısıdır. Mükemmel dağcılardır ve gündüz saatlerinin büyük çoğunluğunu ağaçların dallarının gölgesinde ya da korunaklı bir kayanın altında geçirerek geçirirler. Büyük kedigiller arasında oldukça benzersizdir. Çünkü Leoparlar, yüksek hızlı bir kovalamacada çok büyük miktarda enerjiyi dışarı atmak yerine tuzağa düşürmeden önce avlarına yeterince yaklaşabilmeye çok güveniyorlar.
Av yakalandıktan ve öldürüldükten sonra av, birkaç yüz metre uzaklıktaki yoğun bitki örtüsüne veya bir ağaç gövdesine ve dallara kadar güvenli bir şekilde sürünürler. Leoparlar, bölgelerini koku işaretlerini kullanarak işaretleyen ve kaba ahşaptan testere sesi çıkarırlar. Ev çeşidi büyüklükleri, habitat ve mevcut yiyeceğe bağlı olarak değişmekle birlikte erkek leoparların erkekleri, çoğu zaman hem erkek hem de diğer dişilerin aralıklarıyla örtüşen dişi meslektaşlarınınkinden önemli ölçüde daha büyüktür.
Leoparlar Nasıl Ürerler?
Doğal aralığı boyunca Leoparların her birkaç ayda bir üreyebilmeleri yerine dişilerle belirgin bir üreme mevsimi yoktur. Yaklaşık üç ay süren hamilelik döneminin ardından dişi Leopar, kör olarak doğan ve sadece yarım kilo ağırlığında olan 2 ila 6 yavru doğurur. Leopar yavruları vahşi ortamda inanılmaz derecede savunmasızdır ve bu nedenle karanlık, yünlü kürkleri ve bulanık lekeleriyle kamufle edilen 6 ila 8 hafta arasında annelerini takip edebilinceye kadar yoğun bitki örtüsünde saklı kalırlar.
Yaklaşık üç aylık olan sütten kalan Leopar yavruları, tekrar çiftleşmeye hazır olana ve gençlerini bağımsız olarak kendi bölgelerini kurmaya teşvik edene kadar 18 ay boyunca anneleriyle birlikte kalırlar. Erkek leoparlar çiftleşme dışında neredeyse tamamen yalnız kalsalar da dişi leoparlar annelerinden çok uzak kalamaz ve çoğu zaman kendisiyle örtüşen bir ev alanı kurabilir. Leoparlar, yetişme ortamına ve mevcut gıda kaynaklarına bağlı olarak vahşi yaşamda 10 ila 15 yıl yaşama eğilimindedir.
Leoparlar Nasıl Beslenirler?
Leoparlar hayatta kalmak için yalnızca diğer hayvanları avlayan ve öldüren sessiz ve fırsatçı bir avcıdır. Leoparlar genellikle ya yukarıdaki dallardan sarkarak ya da sadece birkaç metre uzaklıktaki yoğun bitki örtüsüne gizlenerek Geyik ve Yaban Domuzu gibi orta büyüklükteki memelileri avlarlar. Ancak Leopar, kıtlık zamanlarında kuşlar, sürüngenler ve kemirgenler de dahil olmak üzere çok çeşitli küçük avları da yerler.
Leoparlar çok daha küçük av yiyerek doğal menzillerinin bir kısmını paylaştığı Kaplan’lar ve Sırtlan’lar gibi diğer büyük etoburlar ile rekabetten kaçınabilir. Leoparlar inanılmaz derecede güçlüdür ve Antilopları hemen veya daha sonra yenilmesi için kendilerinden çok daha ağır av avlayabilmektedir.
Leoparlar İçin Tehditler
Leopar’ın doğal çevresi boyunca gizli ve apeks avcısı olması nedeniyle genellikle yetişkin Leoparlar için en büyük tehdit, arada sırada Aslan veya Kaplan ile yeterince yaklaşabilmeleridir. Bununla birlikte genç Leopar yavruları çok daha savunmasızdır ve çok sayıda doğal avcının hedefi oldukları için ilk birkaç ay boyunca yoğun bitki örtüsünde gizlenmelerine neden olmaktadır. Leopar yavruları, en çok Sırtlanlar, Çakallar, Aslanlar, Kaplanlar, Yılanlar ve Yırtıcı Kuşlar tehdidi altındadır. Farklı çevrelere adapte olmalarına rağmen doğal alanlarının bir bölümündeki Leopar’ların sayısı, kereste endüstrisi ve tarımdaki habitat kaybına bağlı olarak ve insanlar tarafından avlanmaları sebebiyle azalmaktadır.
Leopar İle İlgili İlginç Gerçekleri
Aslında Aslan ve Jaguar’ın melezi olduğu düşünülen Leopar, çok fazla genetik kargaşaya konu oldu ve 100 yıl öncesine kadar doğru bir şekilde ayırt edilmedi. Karışıklıkların bir kısmının, zaman zaman soluk lekeler içeren, tamamen siyah bir kürkü olan bir Leopar olan Kara Panter’den geldiği düşünülüyor. Melanizm olarak bilinen ciltte ve kürkte büyük miktarda koyu pigment oluşmasına neden olan genetik mutasyon, bir dizi memeli türü tarafından sergilenir. Kara Panterler aslında oldukça yaygın ve yeterince şaşırtıcıdırlar.
Leopar Genel Özellikleri
Özellik (İngilizcesi) | Bilgi (İngilizcesi) |
Alem (Kingdom) | Hayvanlar alemi (Animalia) |
Şube (Phylum) | Kordalılar (Chordata) |
Sınıf (Class) | Memeliler (Mammalia) |
Takım (Order) | Etobur (Carnivora) |
Aile (Family) | Kedigiller (Felidae) |
Cins (Genus) | Panthera (Panthera) |