Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Evcil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Otçul Hayvanlar

Koyun

Koyun Özellikleri (Özet)

Koyun, bir memeli türü olup 10 yıla kadar yaşarlar ve 130 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Koyunların maksimum hızları ise 40 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Koyun türüMemeli
Koyunlar ne yerÇimen, Yabani Otlar, Çiçekler (otçul)
Koyunlar kaç yıl yaşar5 yıl – 10 yıl
Koyunlar kaç kilo40 kg – 130 kg
Koyunların boyu90 cm – 1.4 metre
Koyunların hızı40 km / saat
Koyunlar nerede yaşarÇimen ovaları ve dağlık bölgeler
Koyun Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Koyun Yaşamları

Koyun (İngilizcesi Sheep), daha doğrusu yerli koyunların orta Avrupa ve Asya kökenli olduğu düşünülmektedir. Bugün, gezegende en az 1 milyar koyun bulunmakta olup en sık Yeni Zelanda, Avustralya, Kuzey Amerika ve Birleşik Krallık bölgelerinde ticari çiftlikler bulunmaktadır. Koyunlar ot ve meyveleri üzerinde otlayan orta büyüklükte otçuldur. Çoğunlukla et ve yünleri için yetiştirilir ancak ara sıra sütleri için de yetiştirilir (sağım koyunları, sağım keçilerinden veya ineklerden çok daha nadir olmasına rağmen).

koyun ve kuzuları

2001 yılında İngiltere’de, binlerce koyun kesilmesini gerektiren ayak ve ağız virüsü salgını yaşandı. İngiliz koyun popülasyonu bir kez daha istikrarlı bir şekilde artıyor ve bugün İngiliz kırsalında 35 milyondan fazla koyun var.

Koyunların Anatomisi

Dünyada yaklaşık 1.300 farklı koyun türü vardır ve bunlardan yaklaşık 200 tanesi yerli koyunlardır. Tüm türlerde görünüm olarak oldukça benzer olma eğilimindedir ancak türlere bağlı olarak boyut ve ağırlık bakımından farklılık gösterir. Koyunların kılı veya yünü, dünyada en yaygın kullanılan malzemelerden biridir. Koyunlar en çok keçi ile ilgilidir ve çok benzer olsalar da koyunlar ve keçiler iki ayrı hayvan türüdür. Bu nedenle bir koyunla bir keçi çiftinin ürettiği yavruların kısır olması nedeniyle bu melezlerin çok nadir hayatta kalırlar.

boynuzlu koyun

Yabani koyunlar ticari olarak yetiştirilen koyunlardan veya evcil koyunlardan daha büyük olma eğilimindedir ve bir yabani koyun türünün yaklaşık 1.2 metre boyunda olduğu biliniyor ve bu da yabani koyunları orta büyüklükteki evcil koyunlara göre daha uzun boylu yapar. Yabani koyunlar ayrıca kendilerini savunmak için kullandıkları daha uzun boynuzlara sahiptir ve bunların büyük dağcılar olduğu bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Koyunlar Nasıl Beslenir?

Vejeteryan diyetleri nedeniyle koyunlar selülozu saplardan, yapraklardan ve tohum kabuklarından daha basit karbonhidratlara parçalamalarına izin veren dört bölmeden oluşan karmaşık bir sindirim sistemine sahiptir. Bir koyunun sindirim sistemi keçi, geyik ve inek gibi bitki bazlı bir diyete sahip diğer hayvanlara benzer.

Koyunları Avlayan Avcılar

çayırda bir kuzu

Koyunlar köpekler, kurtlar ve vahşi kediler gibi birçok büyük etçil hayvan için hedef avdır. Kendilerini korumaya çalışmak ve zorlaştırmak için bir sürüde birbirine yakın dururlar. Koyunların doğal yırtıcı hayvanlarının olmadığı bölgelerde koyunların sürü özelliklerini çok kuvvetli göstermediği bilinmektedir.

Koyunlarda Üreme

koyun ve yavruları-kuzular

Çoğu koyun türü yılda yalnızca bir kez ürer. Diğer sürü hayvanları gibi bir miktar dişi koyun sadece bir tane koç yani erkek koyunla çiftleşir. Koyunlar ilkbaharda kuzularını doğurmaya meyillidir. Böylece kuzular soğuk kış başlamadan önce büyümek için uzun bir süreye sahiptir. Bazı türlerin daha büyük adetleri doğurduğu bilinmektedir ve diğer türlerin de yılda bir kez değil tüm yıl boyunca üreyecekleri biliniyor.

Koyunların İnsanlara Faydası

yem yiyen koyunlar

Dünyadaki tarım ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Koyunlar insanlar tarafından evcilleştirilen ilk hayvanlardan biri ve koyunlar bizi hem sıcak tutmak (yünleri) hem de beslemek için (et ve sütleri ile) hayati önem taşıyor.

Koyun Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Çift Toynaklılar
(Artiodactyla)
Aile
(Family)
Boynuzlugiller
(Bovidae)
Cins
(Genus)
Ovis
(Ovis)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi