Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Evcil Hayvanlar Hepçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar

Kangal

Kangal Özellikleri (Özet)

Kangal, bir memeli türü olup 12 yıla kadar yaşarlar ve 60 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Yemek olarak ise genellikle karışımlar verilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kangal türüMemeli
Kangallar ne yerEt, sebze, un (bunların karışımları da verilmektedir)
Kangallar kaç yıl yaşar10 yıl – 12 yıl
Kangallar kaç kilo40 kg – 60 kg
Kangalların boyu70 cm – 80 cm

Kangal’ların Yaşamları

Kangal (İngilizcesi Kangal), bir bekçi ve çoban köpeği ırkıdır ve Türkiye kökenlidir. İsmini ise Türkiye’nin Sivas ilinin Kangal ilçesinden almaktadır. Türkiye’deki otoritelere göre saf kan bir köpek ırkıdır ama dünyanın en büyük köpek kulüpleri ve federasyonları henüz bunu kabul etmiş değiller. Ama bu konuda Türkiye’deki otoriteler çalışmalarını sürdürmektedir.

kangal ailesi - yavru kangal köpekleri

Bu köpeğinin tarihine baktığımız zaman Sivas’ın Kangal ilçesine bu köpeğin ismini verdiği tahmin edilmektedir. Orta Asya’dan Kanglı (Kangar) Türk boyunun bu köpek ile beraber buraya göç ettiği düşünülmektedir. 2003 yılında 1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda “büyük Türk göçleri sırasında Türkistan’dan Anadolu’ya getirilen bir köpek ırkı olduğu” görüşü kabul edilmiştir.

Kangal Köpeklerinin Özellikleri Nelerdir?

Daha çok çoban köpeği olarak nitelendirilen bu köpekler bekçi köpeği tanımı için daha uygundurlar. Çünkü diğer çoban köpekleri sürüyü hem yönlendirmekte hemde yönetmekteler. Ama Kangal’lar sahibine olan aşırı sadakatinden dolayı sahibine ait olan herşeyi koruma içgüdüsüne sahiptirler. Bu bir sürü de olabilir bir çanta da. Çok iyi bir dövüşçü olma özelliklerinin sonucu olarak kurt ve çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir koruyucudur. Bununla beraber sahibinin aile fertlerine ve çocuklara karşı ise hiçbir şekilde tehdit oluşturmazlar.

Kangal’ların üstün koruyucu özelliklerinden dolayı Namibya’da yerli çiftçiler yaygın olarak bu ırkı kullanmaktalar. Ayrıca Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde bu köpeklerden bahsetmiş, bu köpeklerin bir aslan kadar güçlü olduklarını yazmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kangal’larda Üreme

Gebeliğin 5. haftasından sonra bu köpeklere ağır ve yorucu görevlerin yanı sıra soğuk su, donmuş-ekşimiş-küflü gıdalar kesinlikle verilmemelidir. Ayrıca aşırı soğuktan ve aşırı sıcaktan korunmalıdırlar. Koşmalarına ve atlamalarına da izin verilmemelidir. Kangal köpeklerinin gebelik süresi 58 gün ila 63 gün arasında değişmektedir. Gebelik sonunda ise 7-8 adet yavru dünyaya gelir.

Kangal’ların Bakımı Nasıl Olmalı?

kangal köpeği

Anadolu çoban köpeklerinin bakımları oldukça kolaydır. Her gün uzun bir yürüyüş ve kısa bir koşu egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Eğer hava ılık veya serin ise dışarıda barınabilir. Kürk bakımı ise azdır. Çünkü haftada bir ölü tüylerinin temizlenmesi için tımarlanması yeterli.

Kangal’ların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etobur
(Carnivora)
Aile
(Family)
Köpekgiller
(Canidae)
Cins
(Genus)
Canis
(Canis)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi