Kategoriler
Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Jaguar

Jaguar Özellikleri (Özet)

Jaguar, bir memeli türü olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 160 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Jaguarların maksimum hızları ise 80 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Jaguar türüMemeli
Jaguarlar ne yerGeyik, Kapibara, Tapir (etçil)
Jaguarlar kaç yıl yaşar12 yıl – 15 yıl
Jaguarlar kaç kilo36 kg – 160 kg
Jaguarların boyu1.1 metre – 1.9 metre
Jaguarların hızı80 km / saat
Jaguarlar nerede yaşarYağmur ormanları, bataklık ve taşkın alanları
Jaguar Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Jaguarların Sınıflandırılması

Jaguar (İngilizcesi Jaguar), Jaguar, Amerika kıtasındaki en büyük kedidir ve Yeni Dünya’da bulunan dünyanın “büyük” ​​kedilerinden sadece bir tanesidir. Jaguarlar, Leoparlarla yakından ilişkilidir ve kürklerinde belirgin lekelenme deseni dahil olmak üzere birçok benzer özelliğe sahiptir. Jaguar, kaplan ve aslandan sonra dünyanın en büyük üçüncü kedisidir ve muazzam gücü ve çevikliği ile ünlüdür.

Jaguar kafası

Aslında, Jaguar adının “bir sıçramayla öldüren” anlamına gelen Kızılderili “yaguar” kelimesinden geldiği söylenir. Ancak inanılmaz güçlerine rağmen Jaguarlar, asırlarca şaşırtıcı derecede güzel kürkleri için avlandılar. Her ne kadar Jaguar kürkü için avlanmak yasak olsa da nüfusları doğal alanlarının çoğunda düşmüş ve birçok alandan tamamen kaybolmuştur.

Jaguar Anatomisi

Jaguar, Leoparınkinden daha ağır ve daha sert bir vücuda sahip büyük ve kaslı bir hayvandır. Tüm dünya kedilerinin en güçlü ısırıklarına sahip oldukları söylenecek kadar güçlü, geniş çeneli ve büyük bir kafaları var. Jaguarlar, bir Leoparınkine benzer koyu gül benzeri desenlerle noktalı ya da koyu sarı tüylü bir kürke sahip olma eğilimindedir.

Jaguar ağzı

Rozetleme olarak bilinen, Jaguar’ın kürkü üzerindeki desenler eşsizdir. Tıpkı insanlardaki parmak izleri gibi desenler her jaguara ayrı özgüdür. Güzel olmasının yanı sıra ormanda mükemmel kamuflaj görevi görür. Bu kamuflaj, hayatta kalma şansları için çok hayati öneme sahip. Yağmur ormanlarında bulunan Jaguarlar renkli ve daha açık alanlarda bulunanlardan daha küçüktür.

Sponsorlu Bağlantılar

Jaguarların Dağılımı ve Yaşam Alanları

Orta ve Güney Amerika’nın tropik yağmur ormanlarında yaşadığı Batı Yarımküre’ye özgüdür. Her ne kadar Jaguarın tarihi yelpazesi tüm kıta boyunca ve hatta ABD’nin güney eyaletlerine yayılmış olsa da bugün özellikle nemli Amazon Havzası’ndaki uzak yağmur ormanları ile sınırlıdır. Jaguarlar, avlarını yakalamak ve başarılı bir şekilde avlamak için bol miktarda örtü bulunan kalın, yoğun, nemli ormanları tercih etme eğilimindedir.

siyah jaguar

Neredeyse her zaman suya yakın bulunurlar ve kalıcı bataklık alanlarını veya mevsimsel su basmış ormanları tercih ederler. Doğal varlığının tamamındaki habitat kaybından ve büyüyen sığır çiftliklerine çok yaklaştığında onları vuran avcılar tarafından ciddi şekilde etkilendi.

Jaguar Davranışları

Bu zor hayvan, zamanının çoğunu ya ağaçların güvenli bölgelerinde dinlenerek ya da yoğun ağaçlandırmada avlanarak geçirmesine rağmen taşkın sular ve yavaş hareket eden nehirler gibi suların yakınında olmayı sever. Nadiren kurak, daha çöl benzeri alanlara yönelirler. Jaguarlar mükemmel yüzücülerdir ve özellikle av peşindeyken şaşırtıcı bir hızla su üzerinde hareket edebilir.

Diğer birçok kedi türünde olduğu gibi Jaguarlar, yavru iken anneleriyle geçirdiği ilk birkaç yıl hariç, yalnız hayvanlardır. Erkekler özellikle bölgeseldir ve evlerinin menzili birkaç dişiye denk gelse de alanlarını diğer erkeklerden şiddetle savunurlar. Jaguarlar bölgelerini idrarla işaretler, ağaçların üzerine işaretler çizerek ve kendileri seslenerek iddia ederler.

Jaguarlarda Üreme

Çoğu Jaguar yavruları, genellikle Aralık ve Mart ayları arasında doğmuş olmalarına rağmen yılın diğer zamanlarında doğmaları nadir değildir. Çiftleşme mevsimi boyunca dişi Jaguar, bir erkeği bölgesine çekmek için yüksek sesli sesler kullanacaktır. Dişi Jaguarlar tipik olarak iki veya üç yavru doğurur. Ancak yavruları doğduktan sonra dişi Jaguar bu aşamada kendi bölgesinde erkekleri hoş görmeyecek.

Sponsorlu Bağlantılar

Jaguar yavrusu

Jaguar yavruları kör doğar ve görme yeteneklerini yaklaşık 2 hafta sonra kazanırlar. Yaklaşık 3 aylık olduklarında anneleri tarafından sütten kesilirler. Ancak yavrular 6 aylık olana kadar hayatta kalmak için annelerine güvenirler. 6 ay sonra, Jaguar yavruları avlanan annelerine eşlik etmeye başlayacak. ancak bir ya da iki yaşına gelene ve kendileri için bir bölge kurana kadar Jaguar yavruları dışarı çıkmayacaklar.

Jaguar Nasıl Beslenirler?

Bir Jaguarın avının büyük bir kısmı yerde biter. Ayrıca jaguarın avını kolayca tuzağa düşürebileceği hem suda hem de ağaçlarda avlandıkları da bilinmektedir. Avını genellikle tek bir ısırıkla öldürüyor. Geyik, Capibara, pekari ve tapir gibi orta büyüklükteki memeliler, Jaguar’ın diyetinin çoğunu oluşturur.

Jaguarlar sudayken fırsat bulduklarında kaplumbağaları, balıkları ve hatta küçük kayman timsahları avlarlar. Jaguarın zorlu ve agresif bir avcı olduğu biliniyor ve diyetini tamamlamak için 80’den fazla hayvan türünü yediği düşünülüyor. Büyüyen insan yerleşimleriyle birlikte özellikle Jaguarın bölgesine yakın bölgelerde jaguarlarda, çiftlik hayvanlarını çaldıkları için suçlandılar.

Jaguar Avcıları

Jaguarın büyüklüğü ve baskın doğası nedeniyle onu av olarak kabul ettiği bilinen başka vahşi hayvanlar yoktur. Güney Amerika kıtasında bir zamanlar bulundular. İnsanlar tarafından özellikle kürkleri için avlanırlar. Bu durum Jaguar nüfus sayısında her yerde sert düşüşler yaşanmasına neden oldu. Şimdilik yasal korumaya sahip olmalarına ve kürk avlanmalarında bir düşüşe rağmen Jaguarlar, çoğunlukla ormansızlaşma şeklindeki habitat kaybından dolayı risk altında. Habitat kaybının nedeni ise tarım alanları ve büyüyen insan yerleşimleri. Bu ise, bu büyük ve görkemli hayvanların kendi doğal yaşam alanlarından daha uzak bölgelere itildiği anlamına geliyor.

Jaguarlar İle İlgili İlginç Bilgiler

Jaguar

Jaguarlar, tüm kediler arasında en güçlü ısırık kuvvetine sahip olanıdır ve kükrüreyen diğer “büyük” kediler gibidir. Kuşkusuz çarpıcı bir biçimde güzel bir hayvandır ve doğal olarak hem bilim adamlarının hem de avcıların dikkatini çekiyor. Pek çok kişi, desenli kürkleri için üzgünler. Genellikle sarımsı renkli kürklere sahip olsalar da siyah ve beyaz dahil diğer renkler de bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Siyah leoparlarda olduğu gibi kuvvetli güneş ışığı altında tamamen siyah değildir. Jaguarların hem Leoparlar hem de Aslanlar ile melezleştirilebileceği söyleniyor. Film endüstrisi tarafından bir Jaguar görünümünde olan ancak bir Leoparın mizacında tutulması kolay olan bir kedi üretmek için bir “Lepjag” üretildi. Şimdi steril olduğu diğer ‘büyük’ ​​kedi melezleri gibi bir büyük kedi sığınağında yaşıyor.

Jaguar ve İnsan İlişkisi

Tarihsel olarak Jaguarlar, Kızılderili kültürü boyunca öne çıkmıştır. Çünkü bu insanlar bu baskın yırtıcı hayvanın gücünün farkındaydı. Bazıları da Jaguarın yeraltı dünyasının efendisi olduğuna inanıyordu. Ormanın yakınında yer alan ve çiftlik sahipleri tarafından eksik hayvanlarının bulunmasından sık sık sorumlu tutulan insanlar tarafından korkuyorlar.

Her ne kadar Jaguarlar çok saldırgan olarak üne sahip olsalar da insanlara kışkırtılmamış saldırıları nadirdir. Jaguarlar, başta Amazon Havzasında bulunan yüksek miktardaki tarım olmak üzere Orta ve Güney Amerika’nın çoğunda ormansızlaşmadan ciddi şekilde etkilendi.

Jaguar Koruma Durumu

Jaguar, bir zamanlar Güney Amerika’nın başından itibaren Meksika-ABD sınırına kadar bulunurdu. Ancak kürkleri için avlanmaları ve yaşam alanlarındaki kayıplar nüfus sayısında ciddi düşüşlere neden oldu.

Bugün ABD’de çok nadiren görülüyorlar. IUCN “Kırmızı Listesi”nde bulunduğu çevrede “Tehdit Altında” bir hayvan olarak listelenmesine rağmen doğal yaşam alanı boyunca tehlike altında oldukları düşünülmektedir. Nüfus sayısının tam olarak bilinmiyor ama bugün yağmur ormanlarında dolaşan 15.000 Jaguar var.

Sponsorlu Bağlantılar

Jaguar Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etçiller
(Carnivora)
Aile
(Family)
Kedigiller
(Felidae)
Cins
(Genus)
Panthera
(Panthera)

Jaguar Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NamePanthera onca
TürüTypeMemeli
Tür SayısıNumber of Species1 tür
Bulundukları YerlerLocationOrta ve Güney Amerika
Yaşam AlanlarıHabitatYağmur ormanları, bataklık ve taşkın alanlar
RenkleriColorsBronz, sarı, kahverengi, beyaz, siyah
Deri TipiSkin TypeKürklü
EbatlarıSize1.1 metre – 1.9 metre
AğırlıklarıWeight36 kg – 160 kg
En Yüksek HızlarıTop Speed80 km / saat
Beslenme ŞekilleriDietEtobur (etçil)
YiyecekleriPreyGeyik, kapibara, tapir
Jaguar AvcılarıJaguar Predatorsİnsan
Yaşam ŞekilleriLifestyleAlaca karanlıkta yalnız
ÖmürleriLifespan12 yıl – 15 yıl
Doğurma YaşıAge Of Sexual Maturity3 yaş – 4 yaş
Gebelik süresiGestation Period90 gün – 105 gün
Ortalama Yavru Doğurma SayısıAverage Litter Size3 adet
Sütten Kesilme YaşıAge Of Weaning3 ay
Dünyada KAç Tane Jaguar Kaldı?Estimated Population Size15.000 adet (tahmini)
En Büyük TehlikeBiggest ThreatAvlanma ve habitat kaybı
En Belirgin ÖzelliğiMost Distinctive FeatureGüzel rozet kürk deseni
İlginç BilgiInteresting FactAmerika kıtasındaki en büyük kedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi