Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Etçil Hayvanlar Evcil Hayvanlar Memeli Hayvanlar

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpeği Özellikleri (Özet)

Anadolu Çoban Köpeği, bir memeli türü olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 70 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Anadolu Çoban Köpekleri, bekçi köpekler olarak sahiplerine hizmet etmekteler.

Sponsorlu Bağlantılar
Anadolu Çoban Köpeğinin türüMemeli
Anadolu Çoban Köpeği ne yerEt, süt, ekmek (sahipleri tarafında verilen etin yanı sıra süt ve ekmek de yiyebilirler)
Anadolu Çoban Köpeği kaç yıl yaşar13 yıl – 15 yıl
Anadolu Çoban Köpeği kaç kilo50 kg – 70 kg
Anadolu Çoban Köpeğinin boyu70 cm – 80 cm
Anadolu Çoban Köpeği Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Anadolu Çoban Köpeği Yaşamları

Anadolu Çoban Köpeği (İngilizcesi Anatolian Shepherd Dog), sürüleri insan yardımı veya yönlendirmesi olmadan korunmasından sorumlu ve bağımsız olması için geliştirilmiştir. Anadolu çoban köpekleri, adından da anlaşılacağı gibi, Sivas’ın Kangal bölgesinden gelmektedir. Yaklaşık 110 kg’a kadar ağırlığa ulaşabilirler. Bu özellikler evcil hayvan olarak onu zorlu kılar. Bu cins köpek sahipleri, köpekleri uygun arkadaşlara dönüştürmek için sosyalleşmelidir. Zekidirler ve hızlı bir şekilde öğrenebilirler. Ancak uymamayı da seçebilirler. İlk defa köpek sahibi olanlar için uygun değil.

Anadolu Çoban Köpeği sahibinin yanında

Evdeki diğer hayvanlara karşı çok koruyucu hale gelirler ve onlara sürüleri gibi davranırlar. Gelen tehlikelerden korumak için ayıları dahi öldürdükleri bilinmektedir. Türk çobanlarına göre, 3 Anadolu Çoban Köpeğinin, 5 kurt sürüsünü yenme ve ikisinden birisini öldürme yeteneğine sahiptir. Görünüşleri gerek hırsızları gerekse kurtları korkutsa da uysal köpek olma eğilimi de vardır.

Anadolu çoban köpeğinin tarihine baktığımız zaman yaklaşık 6000 yıl önce Anadolu’da ortaya çıkmıştır. Hem Anadolu’daki iklim (yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı) şartlarına hemde göçebe hayatına uyum sağlayabilen bir köpek türüdür. Zamanla sürüleri yırtıcı hayvanlara karşı korumak için kullanıldı. 1950’li yıllarda ABD’ye girdi ve burada üretilmeye başlandı. 1996 yılında ise American Kennel Club (AKC) tarafından safkan bir ırk olarak kabul edildi.

Anadolu çoban köpekleri bir tehdit görmedikleri sürece oldukça sakindirler. Çevik ve dayanıklı olmasının yanı sıra 10 yıldan fazla ömürleri ile uzun ömürlüdürler. Ayrıca yaşlansalar dahi görevlerinden geri durmazlar. Koku alma yetenekleri çok iyidir ve mükemmel bir koruma içgüdüsüne sahiptirler. Erkeklerin omuzları 80 cm’ye kadar, ağırlıkları ise 70 kg’a kadar çıkabilir. Dişilerde bu değerler 70 cm ve 60 kg’dır.

Sponsorlu Bağlantılar

Anadolu Çoban Köpeğinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Anadolu Çoban Köpeği etrafı izliyor

Anadolu çoban köpeklerinin bakımları oldukça kolaydır. Her gün uzun bir yürüyüş ve kısa bir koşu egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Eğer hava ılık veya serin ise dışarıda barınabilir. Kürk bakımı ise azdır. Çünkü haftada bir ölü tüylerinin temizlenmesi için tımarlanması yeterli.

Türkiye’deki Diğer Köpek Türleri

Ayrıca kangal, akbaş, karabaş ve Anadolu çoban köpeğinin ayrı ırklar olup olmadığı hâlâ tartışma konusudur. Diğer yandan Türkiye’deki otoriteler Kangal’ın saf kan bir ırk olarak kabul edilmesi için çalışmalar yürütmekteler.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpeğinin Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etobur
(Carnivora)
Aile
(Family)
Köpekgiller
(Canidae)
Cins
(Genus)
Canis
(Canis)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi