Kartal Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Hayvanlar aleminin kuşlar sınıfına ait olan kartal gündüz yırtıcı kuşlar takımının atmacagiller familyasındandır. Kartallar dünya üzerinde çok geniş bir alana yayılan yırtıcı kuş türüdür. Diğer yırtıcı kuşlardan fizik olarak daha büyük olan kartalların gagaları eğridir ve pençeleri çok güçlüdür.
Avladıkları avın etini eğri gagaları ile parçalayarak yerler. Ayrıca kaslı bacakları çok güçlü olduğundan kendilerinden daha ağır avlarını da havada rahatlıkla taşıyabilirler. Kartallar en yüksekte uçan kuşlar olarak bilinir ve görme yetenekleri de bir o kadar iyidir. Çünkü en yükseklerde uçmalarına rağmen yerdeki avlarını rahatlıkla tespit etmekteler. Genellikle dağlık ve ormanlık arazilerde yaşarlar. Yuvalarını yüksek kayalıklara ve uzun ağaçların üst kısımlarına yaparlar. Yuvaya bıraktıkları bir ya da birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı-sekiz hafta sürer. Kuluçkadan çıkan yavrulardan büyük olanı, genellikle diğer yavruları öldürür. Anne ve baba ölümü durdurmak için herhangi bir müdahalede bulunmaz. Yavru yavaş gelişir ancak üç ilâ dört yaşına giren kartalların yetişkin tüyleri çıkar. Kaya kartallarının yaklaşık olarak kanat açıklığı 1,5 metreyi bulur.
Dünya’daki en hızlı uçan kuş kartaldır.. Bazı kartallar, havada inanılmaz bir sürat yaparak aşağıya doğru inişe geçerler. Bu dalış esnasında saatte yaklaşık 322 km. hız yaparlar. Büyük kartallar avlarına çok hızlı çarparlar. Gündüz avlanırlar. Ağırlığı 7 kg, kanat açıklığı 2,5 m olanları vardır.
Kartallar Nasıl Beslenir ve Bakılır?
Memeli hayvanları, sürüngen ve kuşları avlayarak beslenirler. Balık ve leş yiyenleri de vardır. Az yumurtladıklarından çoğalmaları yavaştır. 1-2 yumurta yumurtlarlar. Kuluçka süreleri 43-49 gün kadardır. Çoğunlukla dişi, kuluçkaya yatar. Yavruları beraber beslerler. Bazı türlerde yumurtadan ilk çıkan yavru, sonra çıkanı yuvadan atar.
Kartallar Nerede ve Nasıl Yaşarlar?
Kartallar dünyanın hemen her yerinde yaşayabilirler ama en çok dağlık ve ormanlık arazilerde yaşarlar. Özellikle ulaşılamayacak yerlerde yuvalarını yaparlar.
Kartal Türleri
- Kaya kartalı
- Şah kartal
- İspanyol şah kartalı
- Bozkır kartalı
- Esmer kartal
- Büyük orman kartalı
- Küçük orman kartalı
- Verreaux kartalı
- Gurney kartalı
- Wahlberg kartalı
- Kama kuyruklu kartal
- Tavşancıl
- Küçük kartal
- Kızıl karınlı kartal
- Harpiya kartalı
- Maymun yiyen kartal
- Ak başlı kartal
- Ak karınlı deniz kartalı
Kartalların Hamilelik Dönemleri
Kaya girintilerinde ve ağaçlarda yuva yaparlar. Kartallar tek eşlidir. Yaşamları boyunca eş değiştirmedikleri gibi her yıl aynı yuvayı kullanırlar. Yuvaları genellikle kolay ulaşılamayacak yerlerdedir. Yuvayı bıraktıkları bir ya da birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı-sekiz hafta sürer. Yavruları yavaş gelişir ve ancak üç ya da dört yaşına giren kartalların erişkinlere özgü tüyleri çıkar.
Kartal İsimleri
- Kızıl
- Kara tüy
- Cesur
- Güçlü
- Vahşi
- Kahraman
- Sinsi
- Beyaz baş
- Kara baş
Kartalın Künyesi
Alem: Hayvanlar
Şube: Kordalılar
Sınıf: Kuşlar
Takım: Gündüz yırtıcı kuşları
Familya: Atmacagiller