Buzağı Doğmadan Önce
Bir buzağının beslenmesi anne karnında başlamaktadır. Dolayısıyla bir buzağı daha anne karnında iyi beslemek gerekir ve bu nedenle annesinin iyi beslenmesi şart. Bir buzağı doğmadan 2 ay önce annesi ayrı bir bölüme alınmalıdır ve alındığı ortam sağlıklı ve sıcak olmalıdır. Doğumdan hemen sonra anne, buzağıyı yalayarak kurutmalıdır. Anne bu görevi yapmazsa bilen birisi kuru bir bez ile bu işi yapmalıdır.
Buzağı temizlendikten sonra rahat nefes alabilmesi için burun bölgesi iyice temizlenmelidir. Eğer gerekiyorsa suni tenefüs bile yapılabilir. Göbek kordonu ise 7 cmm-8 cm gibi bir uzunlukta kesilmeli ve dezenfekte işleminden sonra 3 cm-4 cm mesafeden bağlanmalıdır.
Buzağının Doğumdan Hemen Sonraki Beslenme Şekli
Buzağı, gerekli bölüme alınmalı ve ya ağız sütü içirilmeli yada annesi tarafından emzirilmelidir. Eğer annesi tarafından emzirilecekse annesinin memeleri sabunlu su ile yıkanarak iyice temizlenmelidir. Eğer buzağıya verilen sütün kontrollü olmasını istiyorsanız yani ne kadar süt içtiğinden emin olmak istiyorsanız buzağının sütü anneden sağılıp verilmelidir.
Eğer buzağının sütü anneden sağılarak verilirse bunun birden fazla faydası olur. Birisi annesinden gelebilecek hastalıklardan korunmuş olur. Diğeri buzağıyı sütten keserken zorluk yaşamazsınız. Diğer bir faydası ise genç anneler böylelikle sağıma alışırlar.
Buzağı Bakımı ve Beslenmesi
Ağız sütü denilen kolostrum doğumdan sonraki 1-2 saat içinde buzağıya mutlaka içirilmelidir. 1.gün doğumdan hemen sonra en az 3 kg civarında kolostrum verilmelidir. İkinci öğün ise 12 saat sonra verilmelidir. 2-3. günler Ağız sütü ve su verilmelidir. Ağız sütü içen buzağı, sağlam yapılı ve sağlıklı gelişir. Ağız sütü 7-8 gün buzağının tüm temel besin madde ihtiyacını karşılar. Ağız sütü normal süte göre kuru maddesi 2 kat, protein oranı 5,5 kat, mineral madde oranı 2 kat fazla fakat süt şekeri yarı yarıya daha azdır.
Ağız sütü buzağıyı ilk günler ishal yaparak bağırsaklarını temizler. Buzağının Hastalıklara karşı direncini artırır. Bir çok bağışıklık maddeleri ve A, D ve E vitamini bakımından zengindir. Buzağılara verilen süt buzağının vücut ağırlığının 1/10 (onda birini) geçmeme1idir. Buzağıya verilen süt 36 dereceye kadar ısıtılıp ondan sonra verilme1idir. Süt içirilen kaplar ve emzikler kullanıldıktan sonra iyice yıkanıp temizlenme1idir. Aşırı süt içirilmesi ishale sebep olabi1eceğinden ishal görüldüğünde süt verilmeyip sadece ılık temiz su verilmelidir.
4. Gün – 27. Günde Bakım ve Beslenme
İlk hafta ağız sütü, ikinci hafta tam yağlı süt ve üçüncü haftadan sonra süt ikame yemi veya buzağı başlangıç yemi ve su şeklinde yapılır. İlk haftadan itibaren hayvanın önüne kaliteli kuru ot konularak alışması sağlanmalıdır.
Sütten Kesme; 28. Gün – 35. Gün
Sağlıklı bir buzağıya günde 700-900 gram buzağı başlangıç yemi verilmelidir. Su daima yanında bulundurulmalıdır. İlerleyen günlerde yem tüketimi arzulanan seviyeye ge1diğinde buzağıya verilen süt veya süt ikame yemi % 25-50 azaltılmalıdır.
36. Gün – 56. Günde Bakım ve Beslenme
Günlük buzağı başlangıç yem tüketimi 1 kg. olduğunda ve canlı ağırlığı arzulanan düzeye geldiğinde süt veya süt ikame yemi kesilmelidir. Buzağı 4-6 haftalık yaştan önce sütten kesilmemeli, en uygunu 2 – 3 aylık yaşta sütten kesmedir. Süt içme döneminde buzağılara verilebilecek kesif yem için ; ( 50 kilogramlık bir karışım) rasyon örneği ; ( 9,5 kg arpa kırması + 10 kg buğday kırması + 10 kg yulaf kırması + 10 kg mısır kırması + 10 kg soya fasulyesi küspesi + 1 kg mineral karması ve tuz + 1 kg vitamin karması, temiz bir kabın içinde iyice karıştırılarak hayvanlara verilmelidir.) Sütten kesimden sonra buzağılara buzağı büyütme yemi verilir. Buzağı başına yarım ile iki kilo arasında kesif yem ve iyi kaliteli kuru ot verilir. Ayrıca önlerinde devamlı temiz su bulundurulur.
Altı aylık oluncaya kadar buzağılara verilebilecek kesif yem için ( 50 kilogramlık bir karışım )örnek yem reçetesi; (12 kg arpa kırması + 12,5 kg buğday kırması + 10 kg yulaf kırması + 5 kg ayçiçeği tohum küspesi + 10 kg soya fasulyesi küspesi + 1 kg mineral karması ve tuz + 1 kg vitamin karması), temiz bir kabın içinde iyice karıştırılarak hayvanlara verilmelidir. Buzağılardaki adi ishal, buzağı septisemisi ve mantar hastalıkları, temiz olmayan ahırlar, iyi dezenfekte edilmemiş göbek kordonu, ağız sütünün zamanında ve gerektiği kadar verilmemesinden kaynaklanır.