Anadolu’da Yaşayan Göçmen Kuş Türleri ve Kısaca Özellikleri
Ülkemizde Anadolu bölgesinde yaşayan birçok kuş türleri yaşamaktadır. Biz bu yazımızda sizlere en bilindik olanları ve bildiklerimizi anlattık. Eğer bildiğiniz Anadolu’da yaşayan göçmen kuş türleri varsa lütfen yorum bölümünden bizlere bildirin, araştıralım. Eğer doğru ise yazımıza ekleriz.
Anadolu’da Yaşayan Göçmen Kuş Türleri
Leylek
Büyük ve uzun bacaklı kuş türü olan leylekler, leylekgiller familyasına aittir. Kanatlarındaki siyah dışında beyaz renkli kuşlardır. Bacakları ve gagaları yavru iken siyah iken yetişkin olduklarında kırmızı renklidir. Uzunlukları 100 cm ila 115 cm arasında olup ağırlıkları 2.3 kg ila 4.5 kg arasındadır. Ayrıca kanat açıklıkları 155 cm ila 215 cm arasında değişmektedir.
Leylekler, kışın soğuk bölgelerinden Afrika’y göç ederler. Havaların ısınmasıyla Afrika’dan Türkiye’ye göç ederler. Mart ayının başlarında Hatay üzerinden ülkemize göçleri başlar.
Tahtalı Güvercin
Uzun kanatlı, uzun kuyruklu ve iri bir güvercin türü olan bu kuşun eski adı kuskuğuk idi. Türkiye içinde göç ederler. Kışları kuzeyden güneye göç ederler.
Guguk Kuşu
Guguk kuşu, ince vücuda ve uzun kuyruklar sahip olup kuvvetli bacakları vardır. Rengi ise grimsidir. Genellikle yazın Avrupa ve Asya göçmen kuşudur ve Afrika’da kışı geçirirler.
Kırlangıç
Kırlangıçlar, kutuplar hariç dünyanın her tarafında yaşayabilir, sinek avlarlar. Küçük ve ötücü kuşlar olan kırlangıçlar, göç ederek kışı Afrika’da geçirirler. Çünkü yaz sonunda günler kısaldığı için böcekler azalır. Ama ilkbaharda geri dönerler. Diğer göçmen kuşların aksine gündüz göç yollarına devam ederler. Göç sırasında bazen şiddetli yağmur ve fırtınalar binlercesinin ölümüne sebep olur.
Ebabil (Kara Sagan)
Boyları, 16–17 cm civarında olan, kentler ve açık alanlarda yaşayan ve genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür. Afrika’dan Türkiye’ye göç eden ebabil kuşunun bir diğer ismi ise “Kara Sagan”dır. Nisan ayında üremek için ülkemize gelirler. Ağustos sonlarına doğru yavruları uçurduktan sonra tekrar Afrika’ya dönüp kışı orada geçirirler.
Yaban Kazı (Boz Kaz)
Ördekgiller familyasına ait olan yaban kazlarının boyları 75–90 cm civarında. Sulak alanlarda ve deniz kenarlarında yaşarlar ve evcil kazın atası olan kaz türü olduğu söylenmekte. En geç göçe başlayan kaz türüdür. Kış aylarında diğer kazlarla ortak sürüler oluşturup genellikle küçük sayılarda gözlemlenirler.
Yaban Ördeği (Yeşilbaş)
Bir diğer ismi yeşilbaş olan yaban ördekleri, yüzücü ördek türündendir. Genellikle yaşadıkları bölgeden daha güneye göç ederler. Dünyanın hemen hemen her yerinde bulunurlar. Kuzey yarımkürede genellikle Asya, Afrika, Güney Amerika’da görülürler.
Kelaynak
Yaşam alanları kayalık veya yarı çöl kurak bölgeler olup iri yapılıdırlar. Maalesef nesli tükenmekle karşı karşıya kalan bir türdür. Suda veya çamurda yürüyebilirler ve ince uzun kıvrık gagaları vardır. Türkiye, Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası gibi geniş bir bölgede yaşayan kelaynaklar artık ülkemizde Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde ve Nil Vadisinde yaşamlarını sürdürmekteler.
Göçmen bir tür olmasına rağmen kışı geçirdikleri bölgeler pek iyi bilinmemekte. Göç bölgeleri ise genellikle Habeşistan’ın yüksek bölgeleri, Sudan, Somali, Yemen ve Suudi Arabistan’dır. Fas’ta ise ayrı bölgelerde bulunan iki koloni arasında hareketler de gözlemlenmiştir. Bu hareketin dışında bu bölgedekiler yerleşik kolonilerdir.