Özet: “Romatizma Nedir? Romatizma Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Romatizma nedir, Romatizma ne demektir, Romatizma kelimesinin tanımı, Romatizma kelimesinin eş anlamlısı, Romatizma kelimesinin ingilizce karşılıkları, Romatizma ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Romatizma hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Romatizma Tanımı
Romatizma kelimesi İtalyanca kökenli bir kelimedir ve Romatizma kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, tıp (***) Kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adı
Romatizma Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Romatizma kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Romatizma kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Romatizma kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Romatizma kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Romatizma İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Romatizma kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- romatizması tutmak
Romatizma İle İlgili Birleşik Sözler
Romatizma kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Romatizma kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Romatizma İngilizcesi
Romatizma kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Romatizma – rheumatism
Romatizma Hakkında Detaylı Bilgi
Romatizma kelimesi, Yunanca ’’rheuma’’ kökünden gelir. Bu kelime herhangi bir vücut sıvısının akışını, kanın yürümesini ifade eder. Romatizma, kemikleri, eklemleri, eklem çevresi dokuları, hatta sinir köklerini etkileyen bütün hastalıkları adlandırmak için kullanılır.
Bir başka deyişle, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır. Ağrı, tüm vücutta mevcut özgül alıcıları, yani ağrı ve acı alıcılarını uyarmanın bir sonucudur. Bu uyarımın iki kaynağı olabilir: ağrı alıcılarının gerilmesi, uzaması veya sıkışmasıyla meydana gelen mekanik uyarı ve iltihap aracıları yoluyla, bir iltihap esnasında ortaya çıkan kimyasal uyarı.
Belirli sürelerle tekrarlanan, hareket edince artan ve dinlenince yatışan mekanik ağrılarla (artoz ağrıları), iltihabın ilerlemesine bağlı olarak gece şiddetlenen, sabahları da bir kasılmayla birlikte hissedilen (iltihabî ağrıları) birbirinden ayırmak gerekir. Romatizma hastalıkları sınıflandırmak uzun ve çapraşık bir iştir; çünkü çoğu basit bir etyoloji göstermediği gibi lezyonların yapısı da kesin bir özellik taşımaz.