Rakip Senin Var Olma Sebebindir
Hangi spor dalı ile uğraşırsanız uğraşın o sporu yaparken rakibe saygı göstermek spor ahlakı anlamında en önemli durumdur. Çünkü şunu kimse unutmamalıdır ki rakipler o sporu yapanların var olma sebebidir. Ülkemizde en ünlü spor dalı futboldur. Bu yüzden futbolu ele alalım. Bir futbolcu şunu aklından çıkarmamalı! Rakibi olan futbolcu ve takım olmazsa maç yapacak futbolcu ve takım da olmayacağı için o zaman kendisinin ve takımının var olmasına ihtiyaç kalmayacak. Kısacası bir futbolcu ve takımın var olma sebebi rakip futbolcu ve takımıdır.
Spor Ahlakı (Centilmenlik) Nedir?
Spor ahlakının diğer adı bir zamanlar Galatasaray eski başkanlarından merhum Özhan Canaydın’ın 6-0 yenildikleri maçta Fenerbahçe’yi alkışlaması ile ülkemizde meşhur olan fair-play’dir. Spor ahlakı rakibe saygı ile beraber küfür etmemek, kötü niyetli olmamak, hakemi aldatmaya çalışmamak gibi.
Spor ahlakını incelerken aslında incelediğimiz sosyal, politik ve ekonomik ilişkilerimizdir. Spor ahlakında sorunu öncelikle yaşayan ve yaşatan, sorunun öznesi durumundaki sporcu, yönetici, antrenör ve taraftardır. Sporcunun önceden belirlenmiş kurallara uyup uymaması spor ahlakının normatif yönüdür. Ama daha önemlisi ve normatif spor ahlakını da içine alan olgu, temel toplumsal değerlerin çiğnenmesidir.
Kurallara uygun mücadele (fair play) spor ahlakının en önemli kurallarındandır. Ayrıca spor ahlakı çerçevesinde sporcu sağılığını, gelişimini tehlikeye atacak her tür davranııştan uzak durmalıdır. Sporun barış, kardeşlik ve dostluk olduğu ilkesi de spor ahlakının ilkelerindendir. Sporcuların olduğu kadar taraftarların da spor ahlakına uymaları gerekir.Maçlar sırasında sahaya yabancı cisim atıp küfür etmek spor ahlakı ile bağdaşmaz. Rakiplere saygı göstermek, centilmenlik, doping yapmamak, şike yapmamak spor ahlakının kurallarındandır.