Kategoriler
Genel Kültür

Isı Yalıtımı Nedir? Isı Yalıtımı Ne Demektir? Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? Faydaları

Özet: “Isı Yalıtımı Nedir? Isı Yalıtımı Ne Demektir? Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? Faydaları” başlıklı yazımızda Isı Yalıtımı nedir, Isı Yalıtımı ne demektir, Isı Yalıtımı kelimesinin tanımı, Isı Yalıtımının faydaları, ısı yalıtımı nasıl yapılır gibi Isı Yalıtımı hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Isı Yalıtımı Tanımı

Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Isı yalıtımı, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık gradyenini korur.

Isı yalıtımı

Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar. Kullanılan Malzemelerin ısı iletkenlik sayıları birbirlerinden farklıdır.Ama sadece ısı iletkenlik değeri (λ) 0,065 W/mK değerinin altında olanlar ısı yalıtım malzemesidir.Beklentilere ve amaca göre doğru malzeme kullanıldığından emin olunmalı,ve alınan malzemenin yalıtım şartlarına dikkat edilmelidir.

Binalarda Isı Yalıtımı

Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir. Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir başka deyişle, bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir.

Isı Yalıtımının Faydaları

1- Isınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama %50 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkan sağlar.

2- Yakıt tüketimini ve dolayısıyla atık gaz emisyonlarını azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.

3- Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.

4- Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi (yoğuşma) önler.

5- Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engeller, binanızın depreme karşı dayanıklılığını korur.

6- Yaşam alanları içersinde dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur.

Sponsorlu Bağlantılar

Isı Yalıtımının Uygulandığı Yerler

1- Düz (teras) ve eğik çatılara,

2- Dışa bakan duvarlara,

3- Çıkma tabanlarına,

4- Toprakla temas eden duvar ve döşemelere,

5- Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelere,

6- Kombi ile ısıtılan binalarda katları ayıran döşemelere,

7- Tesisat boruları, havalandırma kanalları, vanalar vb. tesisat elemanlarına yapılır.

Ayrıca, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın ise gün ışığından ödün vermeden binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.

Binalarda Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı, düşük ısı geçirgenliğine sahip özel ısı yalıtım malzemelerinin; evlerimizin çatı, döşeme ve duvarlarına tekniğine uygun olarak uygulanmasıyla yapılır. Ayrıca, pencerelerde ısı yalıtımı, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak sağlanmaktadır. Isı yalıtımı, binaların öncelikle dışından, eğer mümkün değilse içinden uygulanabilir. Isı yalıtımının en önemli unsurlarından birisi de tesisatların yalıtılmasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi