Kategoriler
Genel Kültür

Batıl İnanç Nedir? Batıl İnanç Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Batıl İnanç Nedir? Batıl İnanç Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Batıl İnanç nedir, Batıl İnanç ne demektir, Batıl İnanç kelimesinin tanımı, Batıl İnanç kelimesinin eş anlamlısı, Batıl İnanç kelimesinin ingilizce karşılıkları, Batıl İnanç ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Batıl İnanç hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Batıl İnanç Tanımı

Batıl İnanç kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Doğaüstü olaylara, gizli ve akıl dışı güçlere, kehanetlere aşırı derecede bağlı boş inanç, batıl itikat
En saçma görünen batıl inançlar dahi insanın bir duygusunu, bir davranışını düzenleme gayesini güder.” –M. Kaplan

Batıl İnanç Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Batıl İnanç kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Batıl İnanç kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Batıl İnanç kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Batıl İnanç kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Batıl İnanç İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Batıl İnanç kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Batıl İnanç kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

batil inanç

Batıl İnanç İle İlgili Birleşik Sözler

Batıl İnanç kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Batıl İnanç kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Batıl İnanç İngilizcesi

Batıl İnanç kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Batıl İnanç – superstition

Batıl İnanç Hakkında Detaylı Bilgi

Batıl inanç, mantıksal bir temele dayanmayan inanç ve davranışlara denir. Bazen, nedenini bilmediğimiz davranışlarda bulunur ya da sözler söyleriz. Yolculuğa çıkan birisinin arkasından yere su dökmeyi, merdiven altından geçmemeyi, gece tırnak kesmemeyi, aksıran birisine “Çok yaşa!” demeyi bunlara örnek olarak verebiliriz.

Batıl inaçların kökenini, eski paganist inançlarda aramak gerekir. Bu çağlardan kalma batıl inanç dediğimiz alışkanlıklar devam etmiş, oysa bir zamanlar bunları anlamlı kılan inançlar çoktan unutulup gitmiştir.

Batıl inançların büyük bir bölümü kadınlara dayanır. Bazıları çok eski tarihlerden gelen boş inançlara ilişkin yalnızca bazı varsayımlarda bulunabiliriz. Günümüzde Ay’ın Dünya’nın bir uydusu olduğunu biliyoruz. Oysa bundan binlerce yıl önce yaşamış insanlar Ay’ın bir tanrıça olduğunu sanıyor, insanlara zenginlik ve uğur getirdiğine inanıyorlardı. Günümüzde yeni ay çıktığında sevdiği kişinin yüzüne bakmak ya da altına el sürmek türünden davranışlar o dönemlerden kalmış olabilir. At nalının uğurlu sayılmasının nedenlerinden biri, belki de eski Avrupa topluluklarından Keltlerin atın kutsallığına inanmalarıdır. Eskiçağlarda topraktan çıkarılan demir cevherinden demir eşya üretme sanatının büyücülük olduğuna inanılması da bu inancı doğurmuş olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Aksıran bir kimseye “çok yaşa!” denmesinin, aksırma sırasında ruhun geçici olarak bedenden ayrıldığına ilişkin eski inançlardan doğmuş olduğu düşünülebilir. Aksıran kimseyi bu sözlerle sevindirmek, belki de ruhun esenlikle geri dönmesine yardımcı olma amacını taşır.

13 rakamının uğursuz olduğu batıl inancının ise, eski İskandinavların dinlerindeki bir öyküye dayandığı sanılmaktadır. Bu öyküye göre, düzenbaz tanrı Loki, öbür 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak gitmiş ve eğlenceyi bozmuştur. Bu olayın yol açtığı kavga, İskandinavların en gözde tanrısı Balder’in ölümüyle sonuçlanmıştır. Bu batıl inanç hâlâ öylesine güçlüdür ki, bazı kimseler 13 kişiyi aynı masaya oturtmaktan kaçınır. Bazı ünlü otellerde 13 rakamı taşıyan oda ve kat yoktur.

Anadolu’da halk arasında boş inançlara günümüzde de rastlanır. Bunlardan birkaç örnek şöyledir: İlk rastlanılan kişinin toplumsal durumu ve halk arasındaki itibarına göre işlerin rast gidip gitmeyeceği konusunda yorumlar yapılır. Esnaf, o gün işlerin iyi gitmesi için siftah parasını yere atar ya da yüzüne sürer. Birine kesici alet verilirken düşmanlığa yol açmasın diye üzerine tükürülür. Akşam tırnak kesmek iyi sayılmaz. Ay tutulması ve Güneş tutulması sırasında silah atılıp, teneke çalınarak önlerini kapatan cin-peri topluluğun kaçırılabileceğine inanılır.

Batıl inançların çoğu çok eskilere dayanmakla birlikte, yenileri de vardır. Örneğin, aynı kibritle art arda üç sigara yakmanın uğursuzluk getireceğine inanılır. Bu inancın 1899-1902 yılları arasında İngilizlerin Güney Afrika’da yaşayan Afrikanerler ile yaptığı Güney Afrika Savaşı’ndan kaynaklandığı söylenmektedir. Söylenceye göre, usta Afrikaner nişancıları üç İngiliz askerinin tek bir kibritle sigaralarını yakmaları sırasında yerlerini saptamış ve yanık kibriti elinde tutan askeri öldürmüştür. Bu yeni bir batıl inanç böyle doğmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

“Batıl İnanç Nedir? Batıl İnanç Ne Demektir? Anlamı” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi