Reaktör Nedir? Anlamı – Nükleer Reaktörlerin Tarihçesi Çalışma Prensibi
Reaktör Nedir? Anlamı – Nükleer Reaktörlerin Tarihçesi Çalışma Prensibi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. “Reaktör” 1.Yakıt olarak çevre havayı kullanan ve pervanelerin yardımı olmaksızın doğrudan doğruya tepki ile çalışan, iki ucu açık boru biçiminde itici 2. Bir katalizör yardımıyla kimyasal tepkime yaparak üretim elde edilen endüstri kuruluşu “Atom reaktörü.” Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Nükleer Reaktör
Reaktör Nedir? Anlamı – Nükleer Reaktörlerin Tarihçesi Çalışma Prensibi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Nükleer reaktör, zincirleme çekirdek bölünmesi (fisyon) tepkimelerinin başlatılmasında ve denetim altında sürdürülmesinde kullanılan aygıtların ortak adı.
Fizik alanına ait Reaktör Nedir? Anlamı – Nükleer Reaktörlerin Tarihçesi Çalışma Prensibi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Çekirdek bölünmesinde ağır bir atomun çekirdeği (örn. uranyum) yapısına bir nötron alarak hemen hemen eşit kütleli iki parçaya bölünür. Bu anda, birkaç nötronla birlikte önemli miktarda enerji açığa çıkar. Bu nötronlar başka ağır çekirdeklere çarparak onların da bölünmesine yol açar. Bu sürecin birkaç kez yinelenmesi sonucunda bir saniyenin çok altında bir sürede milyarlarca çekirdeğin bölünmeye uğradığı bir zincirleme tepkime oluşur. Nükleer reaktörde kendi kendine kesintisiz biçimde süren bu bölünmeler dizisinin dikkatle denetim altında tutulmasıyla, açığa çıkan devasa enerjinin kullanılabilmesi olanaklı duruma gelir. Bu enerji iki biçimde açığa çıkar: Işınım (radyasyon) enerjisi ve yüksek hızla fırlayan çekirdek bölünmesi ürünlerinin kinetik enerjisi. Bölünme ürünleri hızlarını kaybettikçe bu enerjinin büyük bölümü ısı enerjisine dönüşür. Ortaya çıkan ısının bir bölümü yüksek basınçlı buhar üretiminde kullanılır. Bu buhar türbinlerin yardımıyla mekanik enerjiye, oradan da üreteçler aracılığıyla elektriğe dönüştürülebilir. Bazı gemi, denizaltı ve insansız uzay araçlarında da hareket enerjisi elde etmekte nükleer reaktörlerden yararlanılır. Nükleer reaktörlerin önemli uygulamalarından bir başkası da, bilimsel araştırmalarda, tıbbi tedavide ve sanayide yaygın olarak kullanılan radyoaktif izotopların üretimidir. Bu izotoplar, radyoaktif olmayan maddelerin çekirdek bölünmesi sırasında ortaya çıkan nötronlarla bombardımanı yoluyla elde edilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…