Potansiyel Enerji Nedir Nelere Bağlıdır Örneklerle Konu Anlatımı
Potansiyel Enerji Nedir Nelere Bağlıdır Örneklerle Konu Anlatımı başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Potansiyel Enerji Nedir Nelere Bağlıdır Örneklerle Konu Anlatımı
Potansiyel Enerji Nedir Nelere Bağlıdır Örneklerle Konu Anlatımı başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Cisimlerde, bazen, bulundukları fiziksel durum nedeniyle depolanmış gizli bir enerji bulunur. Örneğin barajda depolanmış suyun bünyesinde böyle bir enerji vardır. Suyu serbest bırakırsak bu enerjinin etkisiyle harekete geçer, kinetik enerji oluşur. Aynı şekilde sıkıştırılmış bir yayda da böyle bir enerji bulunur. Yay serbest kalınca hareket oluşur. Pozitif elektrikle yüklü iki cisim yan yana tutulurken sürekli birbirini iterler. Durumları sıkıştırılmış yaya benzer. Serbest kalınca birbirlerinden uzaklaşacak şekilde harekete geçerler. Demek ki elektrik yükleri de bir çeşit depolanmış enerji taşırlar. Bu örneklerde olduğu gibi, bir sistem ya da bir cisim serbest bırakıldığında harekete başlayabiliyorsa bu cisimde ya da sistemde potansiyel enerji vardır denir. Ayrıca yukarıdaki örneklerde şu da var : Cisim ya da sistem serbest bırakılınca, sistemi önceki durumuna döndürmek isteyen bir kuvvet vardır, örneğin sıkıştırılmış bir yayda, yayı gevşemeye zorlayan bir iç kuvvet bulunur. Bu kuvvet yayı harekete geçirir. Aynı şekilde barajda depolanmış suyu da yerçekimi kuvveti aşağı indirir.
Fizik alanına ait Potansiyel Enerji Nedir Nelere Bağlıdır Örneklerle Konu Anlatımı konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Cisimde ya da sistemde bir durum değişikliği oluşturmak istersek bu tür kuvvetleri yenmek zorunda kalırız ve dolayısıyla bir iş yapmış oluruz. Yaptığımız bu iş cisimde potansiyel enerji olarak depolanır, örneğin bir yayı sıkıştırırken yayın esnekliğinden doğan bir iç kuvvetle karşılaşırız. Bu kuvveti yenmek için biz bir kuvvet uygularız. Bizim uyguladığımız kuvvet, yay sıkışırken bir iş yapar. Yaptığımız bu iş yayda potansiyel enerji olarak depolanır. Bir taşı yerden kaldırmak istediğimizde, taşın ağırlığına karşı bir kuvvet uygulamamız gerekir. Taş yukarı çıkarılınca bizim uyguladığımız kuvvet bir iş yapar. Bu iş de taşa potansiyel enerji olarak aktarılır. Pozitif elektrikle yüklü iki cismi birbirine yaklaştırmak istersek elektriksel itici kuvveti yenmemiz gerekir. Bu kuvveti yenmek için bizim yaptığımız iş de bu cisimlerde potansiyel enerji olarak depolanır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…