Kategoriler
Fizik

Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında

Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında konusu Fizik alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında

Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Isının rengi

Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında

Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Neden ısı deyince aklımıza kırmızı renk gelir? Neden ısıtılan çelik önce kırmızı, sonra sarı ve en son beyaz ışık yayar? Max Planck bu renk değişimlerini ısının ve ışığın fiziklerini ilişkilendirerek kağıda dökmüştür. Işığı, sürekliliği olan bir dalga olarak değil de istatistiksel olarak tanımlayan Planck’ın devrimsel fikri, kuantum fiziğinin de tohumlarını atmıştır. 1963’te yaptığı ünlü bir konuşmasında İngiltere Başbakanı Harold Wilson, “bu (teknolojik) devrimin beyaz ısısı” karşısındaki şaşkınlığını dile getirmişti. Peki ama bu “beyaz ısı” ifadesi de nereden çıkmıştı?

Fizik alanına ait Planck Yasası Isının Rengi Nedir Kara Cisim Işıması Planck Sabiti Hakkında konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Birçok maddenin ısıtıldığında parladığını ve ışık yaydığını biliriz. Mangaldaki kömürler ve elektrikli ısıtıcının telleri birkaç yüz dereceye ulaşınca kızarır. Yanardağlardan boşalan lavlar birkaç bin derece (erimiş çeliğe yakın) sıcaklıkta olur ve turuncu, sarı ve hatta bazen beyaz renkte parlar. Ampullerin içindeki tungsten filamanın sıcaklığı 3.000 dereceyi geçer ki bu yıldızların yüzey sıcaklığına yakın bir sıcaklıktır. Nesneler artan sıcaklıkla birlikte önce kırmızı, sonra sarı ve en son beyaz ışık yayar. Işık beyaz görünür, çünkü var olan kırmızı ve sarıya daha çok mavi eklenmiştir. Renklerin bu dağılımı, kara cisim eğrisiyle gösterilir. Yıldızlar da bu sırayı izler: Ne kadar sıcak olurlarsa renkleri de o kadar maviye kayar. Yüzey sıcaklığı 6.000 kelvin olan Güneş sarı bir yıldızdır. Bunun yanında Orion takımyıldızında yer alan kızıl dev yıldız Betelgeuse’nin yüzey sıcaklığı Güneş’inkinin yarısıdır. Sirius gibi daha sıcak bazı yıldızlar 30.000 kelvine varan sıcaklıklarıyla mavi-beyaz görünür. Sıcaklığın yükselmesiyle birlikte yüksek frekanslı mavi ışık daha çok yayılır. Aslında sıcak yıldızlardan yayılan en güçlü ışıklar öyle mavidir ki büyük bölümü tayfın morötesi kısmında yayılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi