Neon Lambalar Nasıl Çalışır? Nasıl Işık Verirler? Çalışma Prensibi
Neon Lambalar Nasıl Çalışır? Nasıl Işık Verirler? Çalışma Prensibi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Geceleri şehirleri renkli ve hareketli yapmakta parlak renkli neon lambalar büyük bir rol oynar. Tokyo, New York veya Londra’da dans eden ışıkları gördüyseniz, tam olarak ne demek istediğimi anlayacaksınız. Neon devreye girdiği anda tüm sokaklar canlanıyor gibi görünüyor. Açıkça söylemek gerekirse, neon gazla doldurulmuş lambalar yalnızca kırmızı ışık verebilir ve diğer renkleri yapmak için başka gazlara ihtiyacınız vardır. Aslında, farklı gazları karıştırarak 150’den fazla farklı renkte “neon” ışık yapmak ve gece gökyüzünü neredeyse istediğiniz her renge boyamak mümkündür! Bu şeylerin nasıl çalıştığına daha yakından bakalım. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Atomlar ışığı nasıl canlandırır?
Neon Lambalar Nasıl Çalışır? Nasıl Işık Verirler? Çalışma Prensibi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Atomlar enerjiyi emdiklerinde ve “uyarıldıklarında” ışık üretirler. Uyarılmış durumlarında, aynı zamanda kararsızdırlar – bu yüzden kendilerini normale döndürmek için emdikleri enerjiyi hızla verirler. Bunu, foton adı verilen minik ışık enerjisi paketleri vererek yaparlar.
Fizik alanına ait Neon Lambalar Nasıl Çalışır? Nasıl Işık Verirler? Çalışma Prensibi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bu fikri bir elektrik ışığı yapmak için kullanabilirsiniz. Atomlarla dolu bir tüpü doldurduğunuzu ve her iki ucunu da kapattığınızı varsayalım. Şimdi tüpün içine atomlara enerji beslemeye devam edebilecek bir tür elektrikli cihaz koyun. Gücü açtığınızda, atomlar sürekli olarak uyarılır ve ışık verir. Bir flüoresan lambanın çalışma şekli budur ve neon lamba da böyle çalışır. (Bir lazerde giden ışığın süper konsantre bir ışın haline getirilmesine rağmen, bir lazerin de böyle çalıştığını not edelim.) Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…