Merkezkaç Kuvvet ve Merkezcil Kuvvet Nedir Nasıl Oluşurlar Örnekleri
Merkezkaç Kuvvet ve Merkezcil Kuvvet Nedir Nasıl Oluşurlar Örnekleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Merkezcil kuvvet örnekleri
Merkezkaç Kuvvet ve Merkezcil Kuvvet Nedir Nasıl Oluşurlar Örnekleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bir ipin ucuna taş bağlayıp, hızla çevirmeye başlayın; taş bir çember biçiminde dönecek ve ipi gergin tutacaktır. Sanki ip, taşı, dairesel yörüngesinde tutmak için çekiyor gibidir. İp koparsa yada siz ipi bırakırsanız , bu kez taş düz bir çizgi halinde ileri fırlayacaktır. Bu biçimde merkezden kurtulup dışarı kaçmaya çalışan cisimlerin dışa doğru uyguladığı kuvvete merkeçkaç kuvveti denir. Bu cisimleri dairesel bir yörüngede tutmak için gerekli olan içe doğru etkileyen kuvvete ise merkezcil kuvvet denir. Örneğin, bir pikap tablasının kenarına konan küçük bir cisim, tabla dönmeye başladığında herhangi bir merkezcil kuvvet bulunmadığı için savrulup gider; ama, su dolu bir kova, içindeki su dökülmeden başın üzerinden geçirilebilir.
Fizik alanına ait Merkezkaç Kuvvet ve Merkezcil Kuvvet Nedir Nasıl Oluşurlar Örnekleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bir dönemeci hızla dönen bir otomobildeki yolcu, kendisini dönemecin dışına doğru çekiliyormuş gibi hisseder; otomobil kendisi de, kötü hava koşullarında aynı yöne savrulabilir; bunu önlemek için yollar, dönemeçlerde içe doğru eğimli yapılır. Bisikletçiler ve motorsikletçiler dönemeçleri dönerken, merkezkaç kuvvete karşı koymak için yana doğru yatarlar. Bizi Dünyanın üzerinde, gezegenleri güneşin çevresindeki yörüngelerinde tutan kütleçekimi kuvveti, merkezcil kuvvettir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…