Mekanik Enerji Elektrik Enerjisine Nasıl Dönüşür Hareketten Elektrik Eldesi
Mekanik Enerji Elektrik Enerjisine Nasıl Dönüşür Hareketten Elektrik Eldesi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bir pil kimyasal enerjiyi elektriğe dönüştürür ve bir güneş pili, güneş enerjisinden elektrik üretir, ancak mekanik enerjiden elektrik üretmek istiyorsanız, bir indüksiyon jeneratörüne ihtiyacınız vardır. Bu jeneratörler, krank tarzı bir el fenerine güç verecek kadar küçük veya tüm şehirlere enerji verecek kadar büyük olabilir, ancak tümü, 19. yüzyıl İngiliz fizikçisi ve mucidi Michael Faraday tarafından keşfedilen elektromanyetik indüksiyon prensibiyle çalışır. Bugün, çeşitli yakıtlarla çalışan indüksiyon jeneratörleri dünya nüfusunun çoğu için elektrik sağlıyor. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
İndüksiyon Nasıl Çalışır?
Mekanik Enerji Elektrik Enerjisine Nasıl Dönüşür Hareketten Elektrik Eldesi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kaynak: pxhere.com Faraday’ın indüksiyon deneyi, muhtemelen fizikteki en önemli deneylerden biridir ve nispeten basitti. Dairesel bir çekirdeğin etrafına bir uzunlukta iletken tel doladı ve teli bir metreye bağladı. Bir mıknatısı çemberin merkezinden geçirmenin telin içinde akım akmasına neden olduğunu buldu. Mıknatısı hareket ettirmeyi bıraktığında akım durdu ve mıknatısın yönünü tersine çevirdiğinde ters yönde aktı. Daha sonra, akımın gücünü manyetik akı olarak da bilinen manyetik alan değişiminin büyüklüğüyle ilişkilendiren ve şimdi Faraday Yasası olarak bilinen elektromanyetik indüksiyon yasasını formüle etti. Mıknatısın gücü, çekirdek etrafındaki bobinlerin sayısı ve iletken telin özelliklerinin tümü, gerçek dünya jeneratörleri için hesaplamaları etkiler.
Fizik alanına ait Mekanik Enerji Elektrik Enerjisine Nasıl Dönüşür Hareketten Elektrik Eldesi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. İster ev tipi bir elektrik jeneratörünün, arabanızın veya bir nükleer santralin içinde olsun, jeneratörler genellikle aynı özellikleri içerir. Stator etrafında dönen içi boş çekirdekli bir rotor içerirler. Stator tipik olarak güçlü bir mıknatıstır, elektrik taşıyan bobinler rotorun etrafına sarılır. Bazı jeneratörlerde bobinler statorun etrafına sarılır ve rotor mıknatıslanır. Önemli değil. Her iki durumda da elektrik akacaktır. Elektriğin akması için rotorun dönmesi gerekir ve burada mekanik enerji girişi devreye girer. Büyük ölçekli jeneratörler bu enerji için çeşitli yakıtlardan ve doğal süreçlerden yararlanır. Rotorun her dönüşünde akım akışı durur, tersine döner, tekrar durur ve ileri yöne döner. Bu tür elektriğe alternatif akım denir ve bir saniyede yön değiştirmesinin sayısı önemli bir özelliktir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…