Kinetik Enerji ve Potansiyel Enerji Tanımı
Eğer bir cisim hareketli ise bu cisimde bir kinetik enerji vardır. Dolayısıyla cismin sahip olduğu bu enerjiye kinetik enerji denilmektedir. Eğer bir cisim duruyorsa bu durmasından dolayı bünyesinde bir enerji depolar. Bu depolanan enerjiye potansiyel enerji denir. Kinetik enerjinin ve potansiyel enerjini formülleri oldukça basittir.
Kinetik Enerjinin Formülü;
“kinetik enerji = (1 / 2) X kütle X hızın karesi”. Yani “1/2 X m X v2”
Potansiyel Enerjinin Formülü;
“potansiyel enerji = kütle X yükseklik X yer çekimi”. Yani “m X h X g”
Kinetik Enerji
Kinetik enerjinin bazı türleri vardır. Bunlar Öteleme kinetik enerji, dönme kinetik enerji ve yüksek hızlarda kinetik enerji.
Öteleme Kinetik Enerji;
Eğer bir cisim düz bir yolda (doğrusal) gidiyorsa buradaki kinetik enerji öteleme kinetik enerjidir. Eğer o cismin merkezindeki bir doğrunun etrafında dönüyorsa buradaki enerjiye dönme kinetik enerji denir. Yüksek hızlarda kinetik enerji, ışık hızını ilgilendiren bir durumdur.
Hareketli cisimler iş yapabilme yeteneğine sahiptirler yani bu cisimlerin enerjileri vardır. Bu hareketinden dolayı cisimlerin sahip oldukları enerjiye kinetik enerjidenir. Akan su, hareket halindeki araba, fırlatılan bir taş, yüksekte uçmakta olan bir kuşun kinetik enerjileri vardır. Duran cisimlerin potansiyel enerjileri, cisimler hareket haline geçtiklerinde bu enerji kinetik enerjiye dönüşür. Örneğin duran bir araba potansiyel enerjiye sahiptir. Araç harekete geçtiğinde potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür. Araç hızlandıkça kinetik enerji artacaktır. Kinetik enerjinin simgesi Ek ve birimi jouledir.
Potansiyel Enerji
cisimlerin bulundukları fiziksel durumlardan ötürü depolandığı kabul edilen enerjidir. Örneğin yükseğe kaldırılan bir cisim barajlarda biriken su sıkıştırılan veya gerilen yay potansiyel enerji depolar potansiyel enerji yerden yüksekliğe veya cisimdeki değişikliğe bağlıdır. Ep ile gösterilir. Cisimlerin bulundukları durumlardan dolayı sahip oldukları enerjidir Çekim Potansiyel ve Esneklik Potansiyel olarak ikiye ayrılır.
Çekim Potansiyel Enerjisi
Bir cismin, başka bir cismin (genellikle çok büyük kütleli cisimler, örnek Dünya, Güneş) kütleçekimi etkisinde kalarak kazandığı potansiyel enerjidir. Bu enerji, cismin kütlesiyle ve çekici kütlenin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Çekici kütlenin büyüklüğü yerçekimi ivmesini oluşturur. Bu ivme Dünya için yaklaşık 9,8 m / s2 ‘dir. Yerçekimi potansiyel enerjisi, hidroelektrik santrali kullanılarak elektrik enerjisine çevrilir.
Esneklik Potansiyel Enerjisi
Esneklik potansiyel enerjisi, esnek cisimlerin (örnek yay) sahip olduğu enerjidir. Bir yay sıkıştırıldığında potansiyel enerji depolar ve serbest bırakıldığında bu enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürür.
“Kinetik Enerji ve Potansiyel Enerji Hakkında Bilgiler ve Çeşitleri” için 12 yanıt
harika bir site 😀 🙂
ama sınav baya zor olcak >:(
bu site bi harika dostum
bu site bi harika dostumm 😀 😀
Bu sİTe Bi haRİkA DosTUm 😀 😀
müüüüüüüüüüüüüütttttttttttthhhhhhhhhhiiiiiiiiiiiiişşşşşşşş bir site
aynen ama sende bi manyaklık var 😀
aynen var biraz manyaklık 😀
müthişşşşşşşşşşşşşşş bir site
manyaksınn lan
Aynen :))
bencede