Kapalı Kaplarda Gazların Basıncı ve Gaz Basıncının Kullanım Alanları
Kapalı Kaplarda Gazların Basıncı ve Gaz Basıncının Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Gaz basıncından nerelerde yararlanılır?
Kapalı Kaplarda Gazların Basıncı ve Gaz Basıncının Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kapalı kaplardaki gazların ağırlığından dolayı basınç uyguladığı söylenemez. Çünkü kapalı kaplardaki gazların yoğunlukları ve ağırlıkları çok küçüktür. Kapalı kaplardaki gaz molekülleri her yönde hareket eder. Hareketleri sırasında birbirlerine ve kabın çeperlerine çarparak kuvvet uygularlar. Kapalı kabın içindeki gazın birim yüzeye uyguladığı bu kuvvet neticesinde basınç oluşur. Kapalı bir kaptaki gazın basıncı, kabın içerisindeki her noktada aynıdır. Bunu şişirilen bir topun her tarafının aynı anda hareketlenmesinden veya şişirilmiş bir bisiklet tekerleğinin düzgün görünmesinden anlayabiliriz.
Fizik alanına ait Kapalı Kaplarda Gazların Basıncı ve Gaz Basıncının Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Tekerleği şişirmek için bir bisiklet pompasının pistonu itildiğinde pompa silindiri içerisinde oluşan yüksek basınçlı hava, hortum vasıtasıyla bisiklet tekerleğine aynen iletilir. Tekerleğin pompalama sonucunda bir süre sonra şişmesi, tekerlek içerisindeki basıncın açık hava basıncından büyük olmasındandır. Gaz basıncından birçok alanda faydalanılır. Gazlar yüksek basınca dayanıklı çelik kaplar içinde sıvılaştırılarak depolanır. Kapların vanaları açıldığında yüksek basınçtan kurtulan sıvı gaz haline geçer. Hastanelerde kullanılan oksijen tüpleri, evlerde kullanılan LPG ve yangın söndürme tüpleri bunlara bazı örneklerdir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…