Jeneratör Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır Elektrik Üretimi ve Türleri
Jeneratör Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır Elektrik Üretimi ve Türleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Kaynak: pixabay.com Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Jeneratör Nedir?
Jeneratör Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır Elektrik Üretimi ve Türleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Jeneratör mekanik gücü elektrik gücüne çeviren makinelere üreteçlere verilen isimdir. Alternatif akım (A.C) jeneratörleri ve doğru akım (D.C) jeneratörleri olmak üzere iki ana gruba ayrıldıkları gibi; dönüştürdükleri mekanik gücün kaynağına göre de sınıflandırılabilirler. Bu kaynaklar ise genellikle; buhar, su ve gaz tribünleriyle tahrik motorlarıdır. Birçok elektrik jeneratörünün çalışma ilkesi, Faraday Yasası’na dayanır. Bir tel bobinine ait manyetik akıda herhangi bir nedenle herhangi bir değişiklik oluşturulduğunda, bobinde sarım sayısıyla ve akı değişimiyle orantılı olarak bir elektromotor kuvvet oluşur. Voltaj, rotorun stator içerisinde dönmesiyle ve dolayısıyla rotor sargılarındaki manyetik akının değiştirilmesiyle üretilir. Bir periyot voltaj üretilirken, rotor bobininden geçen magnetik akı her dönüşte yönünü iki kez tersine çevirir. Günlük dilde bir jeneratör, insan çabaları için güç, genellikle elektrik üretebilen bir varlıktır. Güç ve enerji maalesef yoktan yaratılamayacağından, jeneratörlerin kendileri bir tür dış kaynaktan, daha sonra kullanılabilir elektriğe yönlendirilen enerjiden güç almalıdır. İyi hazırlanmış insanlara ait bir kabinde kamp yaptıysanız, bir jeneratör konseptine aşina olabilirsiniz. Bugün, çeşitli türlerde jeneratörler mevcuttur, ancak hepsi aynı temel fiziksel jeneratör çalışma ilkelerine dayanmaktadır.
Fizik alanına ait Jeneratör Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır Elektrik Üretimi ve Türleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. 1831’de fizikçi Michael Faraday, bir mıknatıs bir tel bobini içinde hareket ettirildiğinde, elektronların elektrik akımı denen bu hareketle telin içinde “aktığını” keşfetti. Jeneratör, enerjiyi elektrik akımına dönüştüren herhangi bir makinedir, ancak bu enerjinin kaynağı ne olursa olsun – kömür, hidro veya rüzgar enerjisi – elektrik akımının üretilmesinin nihai nedeni, manyetik alan içindeki harekettir. Büyük olasılıkla, mıknatısların bir şekilde hareket halinde olduğunu gördünüz – belki de ilgilendiğiniz öğeleri buzdolaplarına yapıştırmak için ev ve ofis ortamlarında kullanılan küçük, dikdörtgen mıknatıslar. Elektromıknatıs adı verilen özel bir tür silindir şeklindeki mıknatıs, merkezi bir şaftın etrafına sarılmış bir dizi yalıtımlı iletken tel bobininin (bakır tel gibi) etrafına yerleştirilir. O halde, bu çok sayıdaki bobinin her biri, şaftı çevreleyen bir halka gibidir ve lastiklerin kendilerini tutan dingille olan ilişkisine çok benzer şekilde şaft eksenine dik açıyla yönlendirilir. Tellere bağlanan şaft döndüğünde, bir akım üretilir, çünkü tellerin dışındaki silindirik elektromıknatıs onlarla birlikte dönmez, böylece bir manyetik alan ile iletken telin içindeki yükler arasında göreceli hareket oluşturur. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…