İtme ve Çekme Ne Demektir?
İnsanlar gün içinde birçok cisme hareket uygulamaktalar ve bunların farkında bile olmamaktalar. Telefonun tuşuna basma, alışveriş arabasını kullanma, elektrik süpürgesi ile evi süpürme, çamaşır makinesinin kapağını açma ve daha birçok şey. Hayatımızda yaptığımız bütün hareketler ya itmedir yada çekmedir. İtme veya çekme uyguladığımız cisimler hareket ederler. Cisimleri hareket ettirebilmek için uygulamadığımız itme ve çekme olaylarına kuvvet denir.
Örneğin bir futbol topuna tekme attığımızda aslında biz o topa itme kuvveti uygulamaktayız. Yada yerden bir oyuncak kaldırdığımızda bu oyuncağa bir çekme kuvveti uygulamaktayız. Bir tencereyi ocağın üstünden kaldırmak bir çekmedir. Bir arabanın kapısını açmak çekme, kumanda ile kanal değiştirmek itme, mıknatısın bir cismi kendine doğru çekmesi çekme, bilgisayarın tuşlarına basmak itme, bardağı eline almak için havaya kaldırmak çekme olayıdır. Bu örnekler sonsuz adet çoğaltılabilir.
Cisimleri Hareket Ettirme
Bir cismin hareket edebilmesi için gerektiği kadar kuvvet uygulanmalıdır. Aksi taktirde cisim hareket etmez. Örneğin normal şartlarda bir kamyonu bir insan iterek hareket ettiremez ama bir çekici araç hareket ettirebilir. Bunun nedeni normal bir insanın gücünün kamyonu itmeye gücü yetmez ve gerektiği kadar kuvvet uygulamayamaz. Ama çekici aracı gerektiği kadar kuvveti uygular.
Cisimleri Durdurma
Diğer yandan bir cismi durdurabilmek için o cismin hareket ettiği yönün tersi yönde gerektiği kadar kuvvet uygulamanız gerekir. Örneğin yolda giden bir arabayı bir insan iterek yada çekerek durduramaz ama o aracın zarar görmemiş frenleri o aracı durdurabilir. Çünkü bir insan hareket eden bir aracı durduramaz çünkü gereken kuvveti uygulayamaz. Ama o aracın frenleri aracı durdurmak için yapılmıştır ve frenler aracı durdurabilmek için gerektiği kadar kuvvet uygulayabilir.